Recordurile raioanelor. Vedeți prin ce s-a remarcat Ungheniul și Călărașiul

Un studiu realizat de Biroul Național de Statistică, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de specialiștii BNS arată prin ce se fac faimoase raioanele țării, informează Moldova.org.

Moldova.org publică a doua ediție cu „Recordurile raioanelor din Republica Moldova”. 

Totodată, Moldova.org a realizat și prima ediție „Recordurile raioanelor din Republica Moldova”. 

Ungheni – cei mai mulți profesori tineri

Ungheni este raionul care are cei mai mulți profesori tineri cu o experiență de până la doi ani (54). Cei mai mulți profesori cu experiență de peste 20 de ani sunt în raionul Cahul (582 de cadre didactice). În toată țara, raportul dintre profesori tineri la profesori bătrâni este de 1 la 10,5.

De asemenea, raionul Ungheni are cea mai mare valoare a producției fabricate – 2 495,3 mil lei.

În raionul Ungheni locuiesc  101 064 oameni.

Conform primei părți al aceluiași studiu, Ungheni este raionul cu cei mai activi utilizatori ai bibliotecilor (369 mii vizite, de aproape patru ori mai multe decât de ex. în raionul Cimișlia 91,5 mii vizite). Tot în raionul Ungheni, sunt cei mai mulți elevi – 11 932. De asemenea, este raionul unde s-au născut cei mai mulți copii – 1356 ( precizăm că în Găgăuzia s-au născut 1 537 copii).

Călărași – cea mai multă vodcă

Raionul Călărași a utilizat cei mai puțini fertilizanți chimici (51 tone). Anul trecut, Călărași a fost lider la „cel mai mult divin”. Totuși, a fost surclasat de raionul Ialoveni. Anul acesta, deține recordul împreună cu raionul Ialoveni pentru categoria „cea mai mult vodcă produsă”.

În raionul Călărași locuiesc 64 401 oameni.

Conform primei părți al aceluiași studiu, Călărașiul se făcuse remarcat ca fiind cel mai mare producător de divin – 499,7 mii litri 100% alcool.

Nisporeni – cele mai multe sinucideri

Raionul Nisporeni a înregistrat cele mai multe sinucideri pe an – 20. Lider a fost în 2018 raionul Fălești cu 22 de sinucideri.

De asemenea, raionul Nisporeni și raionul Anenii Noi înregistrează cel mai mare număr de copii pentru un cadru didactic – 13,3 copii la un singur profesor. 

În raionul Nisporeni locuiesc 53 154 oameni.

În prima parte a studiului, Nisporeniul este raionul cu cea mai mică mărime medie a pensiei pentru limită de vârstă – 1 316 lei. Cea mai mare este în raionul Basarabeasca – 1 586 lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *