O tristă aniversare: s-a împlinit un an de la anunțul primului deces cauzat de COVID-19

La 11 ianuarie 2020, China anunța despre primul deces cauzat de un virus necunoscut pe care îl înregistrase cu două zile înainte în Wuhan, oraș cu 11 milioane de locuitori. Era vorba de COVID-19.

În acest oraș din centrul țării, primul plasat în carantină din 23 ianuarie 2020, locuitorii și-au continuat în mod obișnuit activitățile, în timp ce mass-media regimului comunist au trecut sub tăcere evenimentul, notează AFP.

China a fost criticată pentru reacția sa inițială la epidemie. Medicii din Wuhan, care au alertat în legătură cu existența virusului SARS-CoV-2, au fost acuzați de poliție de răspândire de zvonuri.

Numele primei victime nu a fost niciodată făcută publică. Se știe doar că este un bărbat de 61 de ani, care mergea des la piața de animale vii din Huanan pentru a-și face cumpărăturile. Această piață, considerată ca fiind primul focar major al epidemiei, a fost închisă la 1 ianuarie 2020. Aici erau comercializate animale vii sălbatice, considerate ca transmițători posibili ai virusului la om.

În Republica Moldova, despre primul caz de infecție cu COVID19 a anuțat Ministerul Sănătății la data de 7 martie 2020. Era vorba de o femeie de 48 de ani, care a călătorit pe ruta Bologna – Chișinău.

Până la momentul de față, virusul ucigător a luat viața a 3139 de locuitori ai Republicii Moldova, dintre care 65 – din raionul Ungheni și 42 (potrivit informației din 29 decembrie) – 42.
În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 2540 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 228 în stare extrem de gravă (49 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *