Muzeul din Călărași este mai accesibil

Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași a devenit accesibil pentru toți. Și asta după ce aici s-a reușit construirea a două rampe de acces în interiorul şi exteriorul clădirii, precum și instalarea balustradelor speciale.

Prin acest mod s-a asigurat nu doar accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, dar și pentru restul persoanele cu mobilitate redusă, care vor avea posibilitatea să viziteze muzeul de acum încolo.

Realizarea s-a făcut grație Simonei Luca, o tânără activistă din oraș, care a depus în acest sens un dosar în cadrul Proiectului Bugetarea Participativă-2020 în orașul Călărași, iar administrația publică locală a oferit o sumă de 18 mii 339 lei.

”Ideea mi-a venit încă în vara anului 2015, când mă aflam la Atelierul Tezaur Creativ din incinta muzeului, unde, alături de ceilalți, participa și o persoană în scaun rulant”, povestește Simona Luca, după care a mai adăugat: „Mă bucur că acest proiect al meu a depășit stadiul de schiță și s-a materializat în luna lui august 2020, iar acum deja este dat în exploatare”.

Rampa de acces îngăduieşte persoanelor cu dizabilitați sau mamicilor cu cărucioare să aibă acces în cladirea muzeului , astfel a sporit numarul vizitatorilor si a asigurat mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei pentru persoanele cu limite locomotorii.

De subliniat că Simona Luca este elevă și are 17 ani, iar pe lângă faptul că e membră a Coaliției Locale și liderul grupului de inițiativă, aplicantă la proiectul respectiv, participă activ la diferite instruiri şi work shop-uri, treninguri şi seminare. Totodată nu obosește să facă voluntariat și diverse ateliere. ”Aplic experienţa mea în domeniul scrierii şi implementării proiectelor , întrucât din 2016 până în prezent caut şi creez posibilităţi de dezvoltare a spiritului civic şi de îmbunătăţire a comunităţii în multiple domenii (educaţional, social, etc.). Scopul şi rezultatul proiectului dat a fost asigurarea mobilităţii, accesibilităţii şi siguranţei circulaţiei în incinta muzeului orășenesc”, ne-a comunicat Simona Luca.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *