Legea cu privire la statutul special pentru limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională

Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională în ziua de 21 ianuarie, după ce deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu au contestat-o.
După mai bine de trei ore de discuții și două ore de deliberări, magistrații pronunțat decizia.

Potrivit peședintei Curții, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, magistrate al Curții Constituționale, a exprimat o opinie separată pe proiectul examinat.

Reamintim că proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost votat în a doua lectură cu votul a 55 de deputați PSRM, Partidul Șor/Pentru Moldova în ședința din 16 decembrie. Inițiativa legislativă a venit din partea unor deputați din Fracțiunea PSRM: Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Andrian Lebedinschi. Legea, în varianta adoptată atunci, prevedea că limba rusă, în calitate de limbă interetnică, va fi folosită în comunicarea cu autoritățile de stat, administrația publică, instituții publice, la cererea cetățeanului.

Foto: Facebook.com/Vasile Șoimaru


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *