În plan. Două cartiere din Ungheni urmau să fie lichidate. Ce ar fi fost acum acolo

Evacuarea satelor Ungheni Deal și Ungheni Vale la Dănuțeni, asta propuneau autorii Planului urbanistic general pentru Ungheni, realizat în anul 1962 pentru o perioadă de 18 ani (până în 1980).

Informația respectivă se conține în studiul „Cum s-a construit orașul Ungheni: planuri, urbanism, iluzii (1875-2005), realizat de istoricul Vasile Iucal și publicat în Buletinul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni „Pyretus”, nr. III-IV, editat în 2017.

„Teritoriul Ungheniului nu este compact, iar legătura dintre componentele orașului lipsește”, stabiliseră, la începutul anilor 60, arhitecții Institutului de Stat pentru Proiectări în Construcții. Se pleda pentru păstrarea părții centrale a orașului cu extinderea spre nord-vest și către satul Dănuțeni. Una dintre propuneri a fost atunci și evacuarea satelor Ungheni Deal și Ungheni Vale la Dănuțeni.

În Ungheni Deal proiectanții propuneau crearea unei zone de odihnă pe malul de sud al lacului central (Delia). Necesitatea strămutării satului Ungheni Vale se motiva prin inundațiile periodice ale acelei zone, cauzate de revărsarea râului Prut. Acolo ar fi trebuit să fie plantată o livadă, iar pe 10 hectare din terenul eliberat, mai aproape de calea ferată, să fie amenajat un parc cu amplasarea aici a unei baze turistice pentru străini.

Se pare că nu au mai ajuns forțe și resurse pentru a duce la bun sfârșit aceste idei. Pe parcurs, s-a renunțat în totalitate la ele, fiind elaborate alte planuri urbanistice generale cu alte priorități.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *