Furtul de apă – cauza principală a pierderilor

14 sonde arteziene – 7 din zăcământul subteran din Sipoteni și alte 7 de pe teritoriul orașului – acestea sunt sursele apeductului care alimenteaza la moment  Călărașiul.

Statistica din 2019 arată că procentajul pierderilor constiuie nu mai puțin de 32,5%. ”Cauza principală a pierderilor rămâne a fi furtul de apă, adică consumarea ilegală a acesteia, în mediu de 15-20%”, susține Grigore Potrîmba, inginer – șef la Gospodăria Comunal – Locativă din Călărași.

„Prin prezentarea acestor date vrem să atragem încă o dată atenția asupra importanței consumării raționale a apei. Înțelegem că facturile au costuri ridicate, dar numai așa ne putem permite o calitatea ridicată a apei”, a mai spus inginerul – șef. Potrivit lui, principalii factori de influență a costului apei sunt: energia electrică utilizată și salariile angajaților, inclusiv și taxele incluse pentru salarizare.

Pe lângă furt, una dintre problemele rețelei este starea precară a țevilor de canalizare. Și aici cauza este iresponsabilitatea consumatorilor care aruncă în canalizare deșeuri menajere, produse de igienă personală etc. Consecințele acestor acțiuni duc la deteriorarea gravă a pompelor și instalațiilor specializate, care sunt, chiar și prevăzute cu capacități de mărunțire a deșeurilor.

Totuși, angajații Gospodăriei Comunal – Locativă din Călărași asigură populația că resursele de apă sunt suficiente și nu există loc de îngrijorări. ”Asta doar în cazul în care acestea vor fi utilizate rațional”, a subliniat Grigore Potrîmba.

 

Maria Afteni și Mihaela Bragoi, beneficiare ale Proiectului ”Sunt tânăr – deci mă implic” implementat de AO „ASCED” în parteneriat cu Ziarul ”Expresul”.

AO „ASCED” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Sunt Tânăr- deci mă implic”) în or. Călărași. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *