Ei sunt călărășenii care ne-au impresionat în 2020

Larisa AMBROSIE, antreprenoare

Este cea care a adus satului Leordoaia (comuna Hîrjauca), un colorit aparte. A deschis o pensiune de iurte kîrgîze – Manas.

I-a venit această idée cu mulți ani în urmă, când era în străinătate. Iar după ce a vizitat Kîrgîzstanul, rămânând impresionată de coloritul local, în special iurtele, a hotărât să aducă o parte din această țară colorată și la Călărași.

Pentru ideea, entuziasmul și îndrăzneala dânsei, putem spune că acum, Leordoaia are un obiectiv turistic inedit. Iar oaspeții care vin aici, iar număru lor este în creștere, sunt întâmpinați de un kirghiz adevărat și sunt serviți cu bucate tradiționale kirghize.

 

Dumitru COPETINSCHI, profesor

Este un tânăr din Sipoteni, profesor de educație fizică la Liceul „Mihai Eminescu”, dar și antrenor al echipei de fotbal ”Codru” din Sipoteni.

Grație lui, la Sipoteni a fost reabilitat terenul de mini-fotbal din preajma liceului. El este cel care a participat la niște instruiri pentru tineri, după care a scris și depus un proiect la Centrul Media pentru Tineri, iar proiectul lui a fost selectat ca unul dintre cele mai bune, cu un punctaj maxim. „Terenul respectiv ajunsese într-o stare deplorabilă și prezenta un real pericol pentru copii. Deci, era, oarecum, obligațiunea mea să încerc să fac ceva”, spunea antrenorul.

Și iată că acum, copiii din Sipoteni sunt cei mai fericiți, având un teren nou-nouț, cu iluminare pe timp de noapte. A costat proiectul circa 100 mii lei.

Anastasia AGAFIȚA, pensionară

Ea este femeia care a trecut centenarul cu demnitate. Deși, recent a împlinit tocmai 100 de ani, Anastasia Agafița debordează de optimism și îi molipsește pe toți cu poftă de viață. Deși nu credea vreodată că va împlini 100 de ani și de fiecare dată le zicea copiilor că nu mai apucă așa zile, și-a păstrat luciditatea și încă își poartă singură de grijă.

Secolul pe care l-a trăit a fost unul plin cu de toate – cu război, foamete, dar și clipe de bucurie, de satisfacție de a avea o familie împlinită. A crescut și educat doi copii, iar atunci când o întrebi de viața ei, Anastasia Agafița vorbește cu mult entuziasm.

Nouă nu ne rămâne decât să-i urăm, în continuare, o viață lungă și să-i bucure cu pofta sa de viață și optimism pe cei dragi încă mulți ani înainte.

Savatie BAȘTOVOI, ieromonah

El este cel care a construit cea mai mică biserică din Republica Moldova. Aceasta este construită la Oricova și are doar 16 metri pătrați.

Savatie Baștovoi, deși este din Chișinău, a construit biserica chiar în preajma casei buneilor lui, unde și-a petrecut copilăria.

Ieromonahul Savatie Baștovoi este cunoscut și ca eseist, romancier, poet. Are publicate peste 20 de cărți și este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este cunoscut și ca pictor – a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Confecționează genți din piele. Mai este recunoscut ca un bun predicator și gânditor.

Iar pe 1 decembrie 2020, lui Savatie Baștovoi i-a fost înmânat și titlul de cetățean de onoare a orașului Călărași.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *