Visul de a ajunge pe scene importante i s-a împlinit. O ungheneancă a devenit laureată a Concursului Național „Tamara Ciobanu”

După ce a obținut Premiul mare la Festivalul-concurs raional de folclor „Dorule, măi dorule”, în august 2020, iată că, la final de an, încă o veste bună vine spre Viorica Crețu, angajată a Secției Cultură și Turism Ungheni. Ea a devenit laureata Concursului Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu”, ediția a XVI-a.

Juriul, în frunte cu artistul poporului, dirijorul Petre Neamțu, avându-i ca membri pe interpreții de muzică populară, artiști ai poporului: Ioana Căpraru, Zinaida Bolboceanu și Nicolae Gribincea, precum și pe Diana Dicusarî, director general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a decis să-i acorde interpretei din Ungheni premiul doi.

„Nu este atât de ușor să ajungi printre laureați. Anul acesta, spre deosebire de ceilalți, au fost mai multe piese de interpretat. M-am străduit și am făcut față, deoarece mi-am dorit foarte mult să ajung aici”, a spus Viorica pentru EXPRESUL, după care a adăugat: „Mi s-a împlinit visul cel mare – de a fi laureată a acestui concurs prestigios. Este cel mai mare succes al meu de până acum”.

Viorica Crețu s-a născut și a crescut la Rădenii Vechi, raionul Ungheni, fiind unicul copil în familia lui Gheorghe și a Anastasiei Crețu. „Dragostea față de muzică o am de la bunii mei părinți care, la rândul, lor au moștenit-o de la bunei. Cânt de mică, iar folclorul îmi este cel mai aproape de suflet, mă regăsesc mai mult aici”, a povestiti ea.
Și acum își amintește cum cânta, împreună cu mama și tata, cântau pe două și chiar trei voci. Era o prezență permanentă în spectacolele organizate la școală, la casa de cultură din localitate.

Cântecul, mai ales, cel popular i-a pătruns atât de mult în suflet, încât, zice, nu se va mai despărți de el. „Îmi realizez visul de a cânta pe scene importante pas cu pas, cu pași mici, dar siguri”, afirmă.
Colegii ei au convins-o, au susținut-o să participe la consursul „Tamara Ciobanu”, o adevărată pistă de lansare pentru tinerii interpreți. În acest an, din cauza pandemiei, evenimentul a avul loc online.

„Repertoriul pentru acest concurs l-am ales singură. Am prezentat șapte piese, dintre care una – din repertoriul celebrei interprete”, a precizat Viorcia Crețu, menționând, totodată, că a fost acompaniată de: Sergiu Diaconu (cobză), membru al Orchestrei de muzică populară „Mugurel” din Chișinău; Iurie Vizir (nai), conducător artistic al Formației folclorice de bărbați ,,Doina Prutului’’ de la Secția Cultură și Turism Ungheni; Serghei Paliț (tobă), corepetitor la grupul de lăutari de la Palatul de Cultură din Ungheni. Materialul video a fost filmat de Tudor Dragan.

Gala Laureaților a avut loc pe 10 decembrie în Studioul mare al Televiziunii Naționale MOLDOVA 1 și a culminat cu filmarea unei emisiuni televizate, ce a fost transmisă pe 20 decembrie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *