UE / În doi ani, străzile municipiului Ungheni vor fi iluminate în totalitate

Peste doi ani, Ungheniul va fi iluminat în totalitate. Și asta pentru că, recent, municipiul Ungheni și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare ce presupune modernizarea și extinderea rețelei existente de iluminare stradală din oraș.

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni: „În primul rând înseamnă înclocuirea tuturor corpurilor de iluminat existente cu corpuri de tip led. Este o tehnologie nouă, o tehnologie eco, pe lângă faptul că sunt ecologice au și un grad de iluminozitate mai mare. Nu vom schimba doar becurile dar și retelele de distribuție al iluminatului stradal, un lucru care nu s-a făcut de mult timp”.

Sistemul de iluminat public din Ungheni a fost construit în perioada sovietică și renovat doar parțial pe parcursul anilor, însă niciodată nu a fost modernizat complet. Prin urmare, cu trecerea timpului, eficacitatea acestuia s-a diminuat. Iar în prezent, în oraș încă sunt străzi unde lipsește complet iluminarea.

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni: „Economiile ar ajunge la 30-40 la sută, dar asta nu înseamnă că primăria va dislocui acești bani pentru că pînă la urmă va crește numărul de corpuri de iluminat încă cu aproape 50 la suta, ceea ce înseamnă ca am putea avea același consum de energie electrică, acelasi consum de bani dar la o calitate mult mai bună, cu mai multe corpuri de iluminat la o acoperire mult mai uniforma a teritoriului întreg a municipiului Ungheni”.

Iluminatul stradal va fi un serviciu public mai calitativ și cu o acoperire mai mare, va avea un impact social important asupra locuitorilor orașului, precum și va duce la majorarea siguranței, inclusiv siguranței în trafic.

Anatolie Cladicov, locuitor al municipiului Ungheni: Este un pas important ca orașul Ungheni  să devină un oraș european. Deigur că acest proiect va avea un impact și pentru cetățenii de rând, prin fapul că străzile și stradelele vor fi iluminate într-un număr mai mare”.

Ghenadie Moroi, antreprenor: Bineînțeles că asemenea proiect este de importanță vitală. Beneficiul va fi că toată populația va avea iluminare de calitate și un alt element ar fi ca becurile led vor avea un consum de energie electrica destul de diminuat față de consumul electric la nivelul lampilor obișnuite”.

Investiția totală a proiectului este de aproximativ 7 milioane lei, din care 6.35 milioane lei este un împrumut concesional  acordat de Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) și restul sumei reprezintă contribuția locală. Resursele financiare vor fi utilizate pentru înlocuirea a 1,500 lămpi de tip vechi și instalarea a peste 500 lămpi LED noi. Pe lângă aceasta, se vor instala stâlpi și panouri de control noi.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *