Totalizări. Concluzia anului: „Economisește inteligent!”

Timp de trei luni, echipa implicată în realizarea Proiectului ”Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătăţirea mediului” a cutreierat raionul Ungheni în lung și-n lat, pentru a aduce la cunoștința cât mai multor oameni și, în mod, special, a tinerilor, ce înseamnă eficiență energetică, cum poate fi economisită energia, contribuind astfel nu doar la economisirea resurselor financiare și naturale, ci și la protecția mediului.  

Din orașul Cornești la Boghenii Noi, de la Petrești la Pîrlița, apoi la Măcărești și Ungeni – acesta a fost traseul cafenelelor organizate pentru tineri. Toate au purtat genericul: „Eficiența energetică: economisim resurse financiare, protejăm mediul”, iar 150 de adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, au aflat în mod direct ce înseamnă eficiență energetică.

La Pîrlița
În or. Cornești
La Boghenii Noi
La Măcărești
La Petrrești
La Ungheni

„Ne-am propus să invităm tineri, pentru că aceștia sunt viitorul nostru, de ei depinde foarte mult ce mediu vom avea, cum vor arăta localitățile noastre peste ani. De asemenea, ei sunt cei care pot transmite informația mai depare, părinților și buneilor, ceea ce este foarte important”, a explicat Lucia Jardan, președinta AO „Expresul”, organizația ce implementează proiectul respectiv.
Potrivit dânsei, tinerii s-au arătat interesați de subiect, chiar dacă, inițial, o bună parte dintre ei nici măcar nu știau cu exactitate ce înseamă eficiență energetică.


Un interes sporit le-a produs explicațiile despre etichetele de pe electrocasnice, grație cărora poți achiziționa un aparat electric ce ar econoomisi energia electrică.

 

S-au implicat cu toții în activitățile practice, au generat noi și noi idei realizabile, pentru a contribui la eficientizarea energetică a caselor lor, dar și a școlilor în care învață.

Apelul tinerilor, la final, a fost simplu, dar foarte important: „Economisește inteligent!”.

Urmează un concurs de eseuri, desene și fotografii privind eficiența energetică. „Sperăm că tinerii vor veni cu lucrări interesante și originale, care să convingă cât mai multă lume că, la momentul de față și în condițiile actuale, eficiența energetică este foarte importantă”, a subliniat Lucia Jardan.

De notat că Proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni este parte a Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE), iar AO”Expresul” este beneficiara acestuia.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *