Sunt tânăr, deci mă implic. Animalele străzii de la Călărași au o zână a lor

Nu mai puțin de 17 pisici care și-au făcut adăpost la tomberoanele de gunoi, depind zilnic de o doamnă care trăiește în vecinătate, chiar în imediata apropiere a Consiliului raional Călărași. Deși sunt vagaboande, nu sunt slabe deloc, iar la o primă vedere s-ar părea că nu o duc chiar atât de rău.

Angela Lavric este profesoară de pian și puțini dintre orășeni cunosc că de ani buni ea își cheltuie toate economiile hrănind animale fără adăpost. Cele mai bătute de soartă, care au nevoie de îngrijiri, chiar ajung în apartamentul doamnei, care după ce le salvează, le caută și stăpâni iubitori.

Diminețile Angelei Lavric sunt parcă trase la indigo. O cratiță impunătoare de terci și oase de pui sunt fierte pentru ca seara, după ce revine de la muncă, să aibă ce le încălzi și da demâncare celor patru pisici din casă, câtorva câini din jurul blocului, dar mai ales numeroaselor pisici de lângă tomberoane. Pentru acestea aduce cu sine și cutii de carton, în care le face culcușuri ca să nu înghețe pe timp de noapte și dă cu mătura ca să nu fie murdar.

Întrebată de unde această mare pasiune pentru animale, doamna Angela îmi răspunde senină: ”De când mă știu. Eram mică și trăiam în același bloc ca și azi, doar că la parter. Nu prea mâncam bine, iar ca mama să nu mă certe, îmi amintesc cum mâncarea mea ajungea la pisicile de sub balcon. Treptat, dragostea mea față de animale a crescut tot mai mult, iar în timp mi-am ”molipsit” întreaga familie. Cu toții suntem preocupați de soarta acestor creaturi nevinovate care ajung pradă inconștienței unor oameni”.

A pierdut demult șirul animalelor pe care le-a salvat de la moarte. Telefonul îi este plin cu poze și filmulețe, iar ochii i se fac imediat umezi când vorbește despre ele. Are acasă doi pisoi orbi. Erau mici când i-a adunat de pe stradă, iar din cauza acestui defect, nimeni nu i-a vrut, chiar și după ce au fost spălați, deparazitați, sterilizați… Au rămas în casa doamnei Angela, alături de alte două pisici care au 11 și respectiv 10 ani de când au fost adoptate.

Și câinii nu sunt trecuți cu vederea. De ani buni, un câine cu doar 3 lăbuțe ce trăiește în preajma Consiliului raional, primește și el dragostea acestei doamne minunate. Unii ajung să fie sterilizați, fiind cunoscut faptul că după asta nu mai sunt agresivi. Doar că toate astea costă. O simplă procedură de sterilizare a unui câine costă în jur de 400 de lei, iar doaman chiar săptămâna trecută a mers cu o cățelușă la medicul veterinar și a achitat intervenția. Un alt câine a fost dus anul trecut la un azil din Chișinău, iar lunar, pentru întreținerea lui, familia Lavric transferă 500 de lei adăpostului. ”Altă soluție nu am avut. Vecinii se arătau deranjați de prezența lui și ne-am gândit că este în pericol”, povestește doamna.

”Știu că viața lor poate fi curmată în orice clipă. Pericolele sunt la tot pasul. Oamenii sunt diferiți, iar animalele fără stăpân sunt privite cu ochi răi. Eu le dau mâncare, îi îngrijesc, ca cel puțin să nu moară de foame. Simt că mă umplu de energie când zeci de ochi se îndreaptă spre mine așteptând să le ofer atenție”, mai spunedoamna Lavric. Dânsa mai zice că animalele străzii oricum trec printr-o cruntă selecție naturală, iar eutanasierea lor este o barbarie. ”Știu că mai multe centre raionale și-au construit, din diferite surse, adăposturi pentru animale. Nu cred că ar fi imposibil de realizat acest lucru și la Călărași. Aceste ființe nu poartă nicio vină că s-au născut. Au și ele dreptul la viață, iar noi trebuie să ne învățăm cel puțin copiii să empatizeze, să nu fie cruzi cu animalele, să le ofere sprijin”, a mai completat Angela Lavric, bucuroasă că elevii săi îi urmează des exemplul, îngrijind animăluțe. ”Acum, cu ajutorul rețelelor de socializare am descoperit multă lume bună. Postez anunțuri prin care caut stăpâni pisoilor, iar până acum am găsit doritori. Am găsit anul acesta 4 motănași mici de tot, fără mamă, pe care i-am hrănit din 4 în 4 ore cu mâncare specială, cu biberonul. Pe toți i-am dat!”, exclamă bucuroasă doamna Angela.

Laura Harea, beneficiară a Proiectului ”Sunt tânăr – deci mă implic” implementat de AO „ASCED” în parteneriat cu Ziarul ”Expresul”.

AO „ASCED” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Sunt Tânăr- deci mă implic”) în or. Călărași. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *