O altă problemă – arderea frunzelor uscate

Arderea frunzelor rămâne a fi o problemă pentru care, până una alta, pare că nu s-au găsit soluții la Călărași.

Gospodarii continuă să își facă ordine prin ogrăzi, iar cea mai simplă metodă de a scăpa de mormanele de frunze este să le dea foc.

Inconștiența oamenilor aduce doar daune mediului înconjurător. Răspunsul la întrebarea: ”De ce să nu ardem frunzele?” este simplu: emană gaze de seră, dăunează grav sănătății, dar și bugetului personal (din cauza sancțiunilor destul de mari pentru această încălcare!).

Specialiștii susțin că o regulă de aur ar fi ca frunzele să fie lăsate sub copaci, acolo unde au căzut în toamnă. Într-un sol bogat în organisme vii, frunzele lăsate sub copaci dispar definitiv până în vară, hrănind viermii, microorganismele și apoi plantele. Astfel, fără prea mare efort, putem obține un sol fertil, aerat și sănătos (viu și dezinfectat).

În același timp, frunzele pot deveni un îngrășământ prețios în mai puțin de 3 luni, adăugându-le într-un compost fierbinte. Acesta se face mai rapid decât unul obișnuit și distruge dăunătorii, agenții patogeni și semințele. În aceeași ordine de idei, frunzele pot fi folosite ca ”mulci” – o plapumă naturală pentru sol, care împiedică creșterea buruienilor, păstrează umiditatea, menține solul afânat, previne eroziunea, hrănește viața în sol, servește drept sursă de sodiu, potasiu și alți nutrienți importanți, iar în același timp ocrotește rădăcinile de supraîncălzire sau îngheț.

Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice – cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Marina Parfeni, beneficiară a  Proiectului ”Sunt tânăr – deci mă implic” implementat de AO „ASCED” în parteneriat cu Ziarul ”Expresul”.

AO „ASCED” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Sunt Tânăr- deci mă implic”) în or. Călărași. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API)

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *