Medicamente compensate pentru tratarea infecției cu COVID-19. Cine le va primi și cum

Persoanele cu forme ușoare și moderate de COVID-19 care se tratează la domiciliu pot beneficia, începând din 18 decembrie, de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medical.
Afecțiunea respectivă a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie. Totodată, au fost operate modificări în unele ordine comune ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, care au fost publicate în Monitorul Oficial.

Preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiții de ambulatoriu vor fi prescrise de către medicii de familie și vor fi compensate în proporție de 100% – pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani și de 70% – în cazul adulților.

Medicamentele compensate pentru tratamentul noului coronavirus la domiciliu vor fi prescrise atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.

Care sunt medicamentele ce vor fi compensate

– pentru tratamentul simptomatic: antitrombotice şi anticoagulante (acidum acetylsalicylicum, clopidogrelum, sulodexidum);
pentru reglarea acidului gastric (famotidinum), vasodilatatoare (pentoxifyllinum) şi bronhodilatatoare (salbutamolum);
antibacteriene (pentru pacienții cu forme moderate): clarithromycinum, azithromycinum, roxithromycinum, amoxicillinum, amoxicillinum+acidumclavulanicum, doxycyclinum, cefuroximum, cefaclorum, cefpodoximum, cefiximum.
– pentru copii (la necessitate) – antipiretice şi antiinflamatoare în cazul sindromului febril: paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice şi expectorante – ambroxolum, acetylcysteinum, carbocisteinum;

În anul 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 milioane de lei, dintre care peste 555 de milioane au fost valorificate în 11 luni ale anului.

Lista medicamentelor poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM la numărul de telefon 0 800 99999 și accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *