La Ungheni va fi edificat un monument în memoria ostașilor căzuți în războiul din Afganistan

Terenul unde va fi construit monumentul

La Ungheni, în curând, va fi instalată o operă comemorativă în memoria ostașilor căzuți în războiul din Afganistan. Monumentul va avea o înalțime de 4.40 metri și va fi din bronz, pe care vor fi instalate plăci de granit cu numele celor decedați și va avea inscripția ”În memoria ostașilor căzuți în Afganistan (1979-1989)”.

Despre acest lucru ne-a comunicat Vasile Lupu, vicepreședintele raionului Ungheni, dânsul fiind și președintele Asociației Veteranilor Războiului din Afganistan. ”Am făcut toate demersurile necesare și într-un final am obținut de la primărie un teren pe care va fi amplasat monumentul”, povestește dânsul.

Acesta va fi construit în scuarul de la intersecția străzilor Națională și Romană, în preajma Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, vizavi de Întreprinderea Municipală ”Apă Canal” din Ungheni (vezi în imagine).

Decizie deja a fost luată recent de Guvern, la propunerea Ministerului Apărării, prezentată în temeiul deciziei Consiliului municipal Ungheni.

Cheltuielile pentru lucrările de proiectare, executare, edificare a operei comemorative de război și amenajare a terenului aferent vor fi acoperite din contul mijloacelor financiare ale bugetului Consiliului raional Ungheni și al Primăriei municipiului Ungheni, precum și din donații, sponsorizări și alte surse.

Potrivit lui Vasile Lupu, costul total al proiectului este 550 mii lei. ”Primăria Ungheni a donat 200 mii lei în două tranșe, iar Consiliul raional Ungheni -150 mii. Restul banilor vor fi de la agenți economici, contribuția combatanților, etc”, a subliniat președintele Asociației.

Monumentul este gata în proporție de 90 la sută. ”Urma ca în luna noiembrie să fie instalat și inaugurat, dar din anumite motive nu am reușit. Iar acum e frig pentru a începe lucrările, dar imediat ce timpul de afară se va încălzi, vor începe lucrările de instalare și amenajare a terenului”, a mai spus Vasile Lupu.

Totodată, de la monumental vechi, de lângă biserica ”Alexandru Nevski”, va fi luată doar placa și montată în scuarul nou, dedicat veteranilor care au luptat în războiul din Afganistan.

”Acest monument va fi în istorie. El va apărea și în arhitectura orașului”, spune Vasile Lupu, după care mai adaugă: ”Avem o obligațiune față de cei care au luptat atunci, este necesar să le aducem un omagiu. Monumentul cel vechi e într-o stare deplorabilă plus la aceasta este situat nu chiar la locul protrivit”.

De subliniat că războiul din Afganistan a durat între anii 1979-1989. Conform datelor oferite de Vasile Lupu, în acest război au luptat 301 ungheneni. Acum în viață sunt 262 de veterani.

Autor: Natalia Junghietu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *