La Măgurele vor fi construite două bazine de acumulare a apelor din precipitații

Foto: PNUD

La momentul de față, două bazine de acumulare a apelor meteorice, cu o capacitate de 25 și 33 mii metri cubi, sunt în proces de construcție în satul Măgurele din raionul Ungheni.

Asta, Grație Proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (CAD).
Proprietarii acestor bazine au fost selectați în rezultatul unui concurs public și beneficiază de asistență tehnică și granturi în valoare de până la 30 de mii de dolari fiecare.

Per total, în Republica Moldova vor fi construite 10 astfel de bazine în 5 raioane: Ungheni, Cantemir, Criuleni, Hâncești și Leova. Cele de la Măgurele urmează să fie date în exploatare în scurt timp, iar restul – la mijlocul verii 2021.

Potrivit lui Gunther Zimmer, șeful Biroului de coordonare a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău, astfel se va contribui la îmbunătățirea rezistenței mijloacelor de trai ale comunităților rurale, care trebuie să facă față consecințelor schimbărilor climatice. „Construirea bazinelor pentru colectarea și stocarea apei din precipitații demonstrează cât de eficiente și durabile pot fi puse în practică măsurile de adaptare la schimbările climatice”, a menționat oficialul.

Din 2013, în baza Strategiei naționale de adaptare la schimbările climatice, Austria susține în Moldova proiecte care ajută la implementarea măsurilor prioritare pentru adaptarea la schimbările climatice a țării. Drept urmare, sectoarele cele mai afectate de schimbările climatice, precum agricultura, silvicultura, gestionarea resurselor de apă și energia, au elaborat planuri de adaptare specifice sau au încorporat măsuri de adaptare în planurile existente.

Fotografie: PNUD


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *