„Femeia poate reuși și acasă”. Un proiect ce își propune să schimbe mentalitatea femeilor

Un nou proiect la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. De data aceasta este vorba despre un proiect privind egalitatea de gen: ”Femeile pot reuși și acasă”.

”Scopul subgrantului obținut este de a crește gradul de conștientizare cu privire la egalitatea de gen și problemele de abilitare a femeilor, prin sprijinirea discuțiilor publice organizate de rețeaua de biblioteci din toată Moldova”, a subliniat Aliona Manciu, coordonatoarea proiectului, șef serviciu la BPR ”Dimitrie Cantemir”.

De subliniat că acest subgrant a fost obținut în cadrul Proiectului „Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” și „Consolidarea presei independente și a educației mediatice”, implementat de IREX Europe/ERIM, Gender Centru GENDERDOC-M și ABRM și este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Departamentul de Stat American (DRL). II. Valoarea subgrantului este de 12 mii 675 lei.

Potrivit Alionei Manciu, în cadrul proiectului sunt organizate întâlniri cu femei din orașul Ungheni, dar și din satele Măcărești și Frăsînești. ”Vom realiza acțiuni de schimbare a mentalității, reducerea barierelor psihologice ce țin de prejudecăți prin instruire, informare și comunicare”, a subliniat dânsa.

În cadrul celor cinci ședințe preconizate, participanții vor discuta despre importanța implicării femeilor în procesul decizional, utilizarea noilor media ca oportunitate în dezvoltare personală și profesională, cum pasiunea poate aduce venit utilizând noile media și de ce femeile de succes sunt modele de urmat. ”Ne propunem să abordăm aceste teme, deoarece existența prejudecăților că femeia este inferioară bărbatului, formate atât în familie, cât și societate a adus la intimidarea femeilor, în special din mediul rural, în vederea participării la procesul decizional”, explică coordonatoarea proiectului, după care  a mai adăugat: ”De asemenea, lipsa de informare, sărăcia și insuficiența acordării atenției problemelor femeilor din partea autorităților locale impune migrarea femeilor peste hotare, preponderent din mediul rural. Astfel, majoritatea femeilor ratează șansa de a deveni  cetățeni activi. Prin urmare, a apărut indiferența față de problemele comunității, generând lipsa motivației implicării, apariția complexul inferiorității, barierele psihologice”.

De aici, mai spune Aliona Manciu, apare stringenta necesitate a implicării femeilor în viața socială la luarea deciziilor. „Activismul femeilor atît la sat cât și la oraș va fi cea mai bună antrenoare constructivă în elaborarea de proiecte sociale și economice”, a subliniat dânsa.

Astfel, în urma implementării acestui proiect, echipa proiectului își propune să formeze abilitățile femeilor din mediul rural de comunicare educativă, eficientă și echilibrată; să reușească să motiveze femeile în a se implica în luarea deciziilor dar, totodată să crească imaginea pozitivă a bibliotecii în comunitate.

Natalia Junghietu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *