Ala Mutilica: Natura ne aseamănă, iar educația ne deosebește

Francis Bacon spunea că ,,Istoriile îi fac pe oameni înțelepți, poeții îi fac inteligenți, matematicile subtili, științele naturii profunzi, morala gravi, logică și retorica, capabili de a rivaliza.”

Acuma, când copii noștri fac lecțiile online, îmi vine tot mai des în minte un fragment dintr-o carte ce mi s-a întipărit în minte. Un director de școală a trimis o scrisoare cu același conținut fiecărui profesor, care a fost angajat să muncească la liceu: ,,Dragă profesore! Am supraviețuit lagărului de concentrare, ochii mei au văzut ceea ce nimeni nu ar trebui să vadă. Am văzut modul în care inginerii construiesc camere de gaze. Am văzut cum medicii calificați îi otrăvesc pe copii. Am văzut cum asistentele instruite ucid copiii. Am văzut cum absolvenții instituțiilor de învățământ superior împușcă și ard copii și femei. De asta nu am încredere în educație. Vă implor: ajutați-i pe elevi să devină oameni. Eforturile dumneavoastre nu ar trebui să conducă niciodată la apariția oamenilor de știință monștri sau psihopați instruiți. Cititul, scrisul, aritmetica sunt importante doar atunci când îi ajutăm pe copiii noștri să devină mai umani „.

Educația este cheia pentru tot ce este în lume. O națiune nu va avansa niciodată fără educație și învățătură. Se știe că fără educație, fără cei șapte ani de acasă, chiar să ai toți banii din lume, nu devii om.

Un părinte responsabil știe că copilul va avea nevoie de sprijinul, dedicarea și îndrumarea lui, astfel încât educația sa școlară să se desfășoare fără probleme. Micuțul care se va transforma, cât ai zice pește, într-un adolescent demn, va avea nevoie de tine pe tot parcursul său școlar, motiv pentru care este important să fii un părinte informat și măcar puțin citit.

Vă propun căteva reguli ca să creștem niște copii demni de noi: Învață-l să se poarte frumos, bunele maniere se predau cel mai bine prin puterea exemplului! Stabilește și impune reguli și limite în comportamentul copilului! Comunică cât mai mult cu el – comunicarea este secretul unei relații solide între părinți și copii. Limitează timpul petrecut la televizor sau calculator și concentrează-te în educația lui pe arta conversatiei! Învață-l să iubească lectura și cărțile – începe încă de când e bebeluș citindu-i povești, apoi, treptat, lasă-l pe el să citească. Lasă-l să se bucure de copilărie – nu încerca să faci din el un geniu înainte de vreme. Nu abuza în nici un fel de copil – fizic, emoțional, verbal. Învață-l să își exprime emoții și sentimente. Învață-l să spună mereu adevarul! Și aceasta este o lecție pe care o învață cel mai bine de la tine! Copilul imită ceea ce vede și aude în jurul lui! Petrece cât mai mult timp cu copilul tău! Fii un părinte implicat și devotat, iar cei 7 ani de acasă vor oglindi efortul și calitatea timpului petrecut cu el! Iubește-l necondiționat și arată-i zilnic asta! Iubește-l indiferent de note, de cum arată, de performanțele intelectuale, fizice sau de altă natură! Nu glumi pe seama lui, nu îi pune porecle și spune-i zilnic că îl iubești. Doar așa vom avea niște copii, ce vor schimba viitorul.

,,Odată, un tătic a fost întrebat de fiica lui care este cel mai mic lucru din lume. ,,Viața umană, draga mea. Doar începi să trăiești că deja ești bătrân”. Fata îl privi cu mirare: ,, Da, dar profesorul de fizică a spus că electronul… Și ce este mai lung decât orice altceva?” ,,Viața umană. Reușești să faci atâtea greșeli pe care nici strănepoții nu le pot corecta”. ,,Dar profesoara de geografie a spus că ecuatorul. Ne-a mințit?” Tatăl doar zâmbi. ,,Atunci, spune-mi tată, care este cel mai scump lucru din lume?” ,,Viața umană.” ,, Și atunci care este cel mai ieftin?” ,, Viața umană, iubito. O schimbă pe bani, sau o dau degeaba.” ,,Dar la istorie s-a spus că munca sclavilor, tată! Probabil ai uitat? Ei bine, atunci numește cea mai dificilă teoremă.” ,,Viața de om. În fiecare zi de dimineață până seara îți dovedești ceva ție și celorlalți” ,, Nu, nu, nu! Aceasta este teorema lui Fermat, ne-a spus profesoara de matematică! Amuzant, tată. Știi care este cea mai simplă colivie?” ,,Viața umană. Nu are ferestre cu grilaj, nici uși cu lacăte inteligente, nici un gardian de pază, dar de multe ori nu există nicio ieșire” ,, Da, dar manualul spune că… Haide, tată! De ce râzi?.. Este adevărat, Einstein este mai deștept decât oricine?” ,,Mai deștept decât oricine care s-a născut mai târziu.”

,, Și cine este cel mai frumos?” ,,Cel mai frumoas este cel care nu se uită niciodată în oglindă.” ,,Și cel mai amabil este acel, căruia îi pare rău pentru toată lumea?” ,,Cel mai amabil, puiule, nu-și plânge de milă.”

Morala: „Tot ceea ce n-avem de la naştere şi de care avem nevoie când suntem mari, ne este dat prin educaţie. Această educaţie ne vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri. Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat ce ai învățat în școală”.  


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *