UE / VIDEO. România a adus bucurie în sufletele copiilor de la grădinița ”Andrieș” din Ungheni

 

La Grădinița „Andrieș” din orașul Ungheni, cei 400 de micuți se simt ca acasă.

„E cald, e bine…”

Nu a fost, însă, așa totdeauna. Directoarea grădiniței, Maria Luca, care lucrează aici din anul 1992, își amintește  prin ce a trecut:

Maria Luca, directoare: „Ia-le-i, Doamne, îmi era rușine să vin la lucru… Era frig, ce-i de vorbit. Foarte frig era. Pereții în unele grupe chiar mucegăiau ”

Acum 6 ani, s-a întâmplat o  minune.

Maria Luca: Au venit și au măsurat și au văzut că e frig, că e rece, temperaturile erau joase. Iată de atunci s-a stârnit toată asta.  Parcă de la început îmi părea că nu o să facă, ca de obicei vin și măsoară, și măsoară…. Și când am văzut că vin și fac…

Grădinița „Andrieș” a obținut un suport financiar din partea Fondului pentru Eficiență Energetică, cu susținerea Uniunii Europene, grație căruia au fost schimbate geamurile și ușile exterioare, pereții au fost termoizolați, a fost construită o centrală autonomă. A urmat imediat un nou proiect, finanțat de Guvernul României, ceea ce a făcut posibilă schimbarea acoperişului, lucrări de reparaţie pe interior și amenajarea teritoriului.  Investițiile au fost de peste 3 milioane de lei.

Maria Luca: E foarte cald, dacă vreți să intrați să vedeți, eu îs toată transpirată. E bine, e foarte bine. Niște condiții foarte bune pentru copii.

Viorica Zazuc Pascaru, educatoare: Sunt cam 25 de grade. Copilașii sunt în condiții foare bune, pentru a petrece orele de educație și de adaptare aici.

Natalia Stafiu, mamă: Fetele deja au început să vină în fustițe. Băieții sunt îmbrăcați mai lejer. Copiii de acasă spun: „Nu mă îmbrca așa de gros”. Motivăm copilul: „Uite afară e frig”, la care el spune: „Da, da în grădiniță este cald”.

Alina Carapcevschi, părinte: Eu  dezbrac de pantaloni și rămâne doar în ștrami, că e cald și e bine.

AO ”Expresul” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătăţirea mediului”, în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *