ONU Moldova lansează Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” la Ungheni

Organizația Națiunilor Unite în Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice locale din Ungheni și centrale, comunitățile internaționale și societatea civilă se alătură Campaniei Secretarului General al ONU, care marchează eliminarea violenței împotriva femeilor „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” (25 noiembrie – 10 decembrie 2020) cu genericul global: „Colorează lumea în oranj: Finanțează, Răspunde, Prevină, Colectează!”.

În Republica Moldova, restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19, au contribuit la creșterea numărului de cazuri de violență împotriva femeilor. Conform datelor disponibile din raportul de apeluri privind Linia de Încredere pentru Femei și Fete, administrat de Centrul Internațional „La Strada”, de la începutul pandemiei numărul femeilor care au raportat cazuri de violență a crescut cu 35%. Femeile supraviețuitoare ale violenței au nevoie în principal de produse de primă necesitate și bani, de un adăpost și de acces la asistență medicală, servicii de asistență psihologică și juridică.

Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen, în Republica Moldova, va fi axată pe importanța prevenirii violenței, precum și pe disponibilitatea serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței, acestea fiind esențiale în contextul COVID-19. În cadrul campaniei, Organizația Națiunilor Unite în Moldova, împreună cu Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul, autoritățile publice locale, organizațiile societății civile și comunitățile internaționale, cu motto-ul campaniei globale “Colorează lumea în oranj: Finanțează, Răspunde, Prevină, Colectează!” și cu sloganul local „Uniți împotriva violenței”, planifică să organizeze un șir de activități online și offline, precum și campanii în mass-media și pe rețelele de socializare, în vederea combaterii stereotipurilor de gen, sensibilizării populației cu privire la importanța disponibilității serviciilor esențiale destinate supraviețuitoarelor violenței și încurajării femeilor care suferă din cauza violenței să vorbească și să raporteze cazurile de violență.

Cu sloganul „Colorează lumea în oranj” și cu scopul de a sensibiliza cetățenii privind violența împotriva femeilor, în Republica Moldova, Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” este lansată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, la data de 25 noiembrie, cu iluminarea Scuarului „Grigore Vieru” din Ungheni, ca un semn al solidarității pentru un viitor luminos.

Drept continuare a experienței anilor precedenți, Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen implementată de către UN Women Moldova va implica tineri și tinere în activități artistice creative. În acest an, va fi organizat un atelier creativ cu adolescenții din Ungheni pentru realizarea unui graffiti cu tematica eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. Până la sfârșitul campaniei, care se va încheia pe 10 decembrie, pe străzile orașului Ungheni va apărea și o pictură murală profesională dedicate combaterii violenței în bază de gen.

Pe rețelele de socializare, va putea fi urmărit un șir de evenimente online dedicate combaterii stereotipurilor de gen și susținerii supraviețuitoarelor violenței: 4 sesiuni live cu participarea psihologilor și psihologelor dedicate eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor, precum și o sesiune live de discuții privind Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și Drepturile Femeilor, cu participarea liderilor și liderelor de opinie. Acestea vor fi disponibile pe pagina de Facebook UN Women Moldova. De asemenea, citate și videoclipuri informative despre problemele violenței în bază de gen, produse în comun de UN Women Moldova și OHCHR Moldova vor putea fi urmărite pe social media.

Pentru a-i/le  susține pe cei/cele care nu sunt auziți/auzite, îndemnăm femeile și bărbații să se implice, să urmărească și să distribuie produsele publicate în rețelele de socializare pe paginile UN Women Moldova și ONU Moldova, utilizând hashtag-urile #OrangeTheWorld #GenerationEquality #16Days; și să „coloreze în oranj” locurile de muncă și ținutele.

De subliniat că, Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen este implementată în Cahul/Ungheni prin intermediul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Notă: În Republica Moldova, această campanie se organizează de 19 ani consecutiv de către Guvernul Republicii Moldova, autoritățile locale, organizațiile internaționale și societatea civilă. Culoarea campaniei este oranj, aceasta fiind un simbol al viitorului luminos pentru fiecare femeie și fată.

FOTO: IPN.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *