Nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, primarii anunță o acțiune de protest

Pentru vineri, 27 noiembrie, primarii au anunțat o acțiune de protest la Guvern și Ministerul Finanțelor. Ei se declară nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, care prevede plafonarea taxelor locale.

Această prevedere este un abuz din partea autorităților centrale, consideră președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan.

„Cetățenii așteaptă zilnic servicii, îmbunătățirea calității vieții și cei care sunt față în față cu cetățeanul în această perioadă a pandemiei, când nu autoritățile centrale, dar noi, cei din administrația publică locală, stăm în fața acelor probleme, acelei sărăcii cu care se confruntă cetățenii, autoritățile centrale își permit să ia și din acele drepturi care ar putea și care duc la o schimbare pentru comunitățile noastre”, a explicat dânsa.

Din cauza plafonării taxelor locale, veniturile la bugetele locale vor fi mai mici. Prin urmare, autoritățile locale nu vor avea posibilitatea să asigure finanțare pentru proiectele implementate în localitate.

La începutul acestei săptămâni, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale pentru că, în opinia sa, este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități publice locale. Potrivit șefului Guvernului, transferurile de la bugetul de stat către autoritățile publice locale ar urma să acopere cheltuielile necesare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *