E demonstrat: tinerii ungheneni își doresc un oraș inteligent. Ce idei pentru dezvoltarea centrului municipiului Ungheni propun

11 concepte/idei de modernizare a centrului municipiului Ungheni au fost prezentate, în seara zileri de 22 noiembrie, la Hackathon Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”.

Echipele participante au venit cu diverse idei, începând cu platforme online de transparență decizională și interacțiune cu cetățenii, mobilier urban inteligent și terminând cu HAB-uri și zone de agrement.

Evenimentul  a fost organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Ideile au fost prezentate de echipe în fața unui juriu format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, specialişti în tehnologii informaţionale, reprezentanţi ai primăriei.

Au fost selectate trei inițiative câștigătoare:

Premiul 1 (2000 euro):
Echipa „Dezvoltăm Ungheniul”, formată din: Anatolie Cladicov,  Valentin Fulga, Dumitru Balici, Ion Bolganschi și Valeriu Talpă
Ideea/Conceptul: Dezvoltarea zonei Palatului de cultură: instalarea de bănci inteligente (conectate la Wi-Fi, dotate cu panouri informative digitale alimentate de la energia solară); crearea aleii busturilor personalităţilor notorii; havuz pedestru iluminat; construcţia unei tiroliene şi a traseelor suspendate; zonă off-road pentru ciclism.

Premiul 2 (1000 euro):
Echipa „Ungheni InVest”, formată din: Jan Butnaru, Alina Butnaru, Ina Olearciuc, Marina Atamuratov, Ion Calmîș
Ideea/Conceptul: Transformarea Pieței Independenței în zonă pietonală, multifuncțională: scenă pliabilă; zone de agrement (artă, muzică, workshop, junior), havuz pedestru, iluminare LED; pod de sticlă (terasă punte peste calea ferată); U-HUB (săli de conferinţă, oficii pentru start-up-uri, networking, business ateliere); mobilier urban smart: bănci conectate la energie electrică şi wi-fi, coşuri de gunoi inteligente, parcări multifuncţionale pentru biciclete, trotinete

Premiul 3 (600 euro):
Echipa „Forţa Ungheni”, formată din: Marin Bodrug, Tatiana Bodrug, Mihai Roșca
Ideea/Conceptul: IDA Ungheni (Inteligent, Dezvoltat, Atractiv): crearea IT Parc Ungheni (spaţii inteligente pentru rezidenţi IT, spaţiu de coworking, IHub pentru tineri, săli de conferinţă); E-Ungheni (platformă on-line de comunicare dintre APL şi cetăţeni); extinderea şi modernizarea pasarelei peste calea ferată; Made in Ungheni (centru comercial la nivelul subteran al Pieţei Independenţei).

„Ne-au plăcut ideile. Sunt fantastice și necesare pentru municipiul nostru”, a spus la final viceprimarul de Ungheni, Dionisie Ternovschi, după care a accentuat: „Vom încerca să implementăm cât mai multe dintre aceste idei”.

De notat că premiile reprezintă gadgeturi și accesorii smart pentru membrii echipei.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *