Ziua pedagogului: cum sună în alte limbi și cum e marcată în lume

– Festa e mёsuesit (albaneză)
– Den učitelů (cehă)
– Dan učitelja (croată)
World Teachers’ Day (engleză)
– Le jour du professeur (franceză)
– Lehrertag (germană)
– Hari Guru (indoneziană)
– Mokytojo diena (lituaniană)
– Pedagógus nap (maghiară)
– День учителя (rusă)
– Deň učiteľov (slovacă)
– Dia del Maestro, Día del Profesor, Día del Educador (spaniolă)
Așa sună Ziua pedagogului în alte limbi.

În 1994, UNESCO a instituit, pe 5 octombrie, Ziua Profesorului, în onoarea tuturor dascălilor, de la educatorii din instituțiile preșcolare până la profesorii și lectorii universităților.
De ce 5 octombrie
Data a fost aleasă în memoria unui eveniment important pentru profesori – adoptarea Recomandării „Cu privire la statutul profesorilor”, la 5 octombrie 1966. Recomandarea a fost primul document internațional care a subliniat rolul celor care lucrează în domeniul educației și importanța acesteia în societate.

Această zi în țările lumii

Ziua Mondială a Profesorilor este o sărbătoare internațională, ceea ce înseamnă că este sărbătorită peste tot.
Franța
Nu este acceptat să dai cadouri pe 5 octombrie și, prin urmare, copiii îi felicită pe profesori cu un concert. După discurs, profesorii și părinții organizează o „masă dulce”, însă, fără copii – așa comunică adulții într-un cadru informal, dar pe teme profesionale.
Germania
Elevii germani își felicită profesorii preferați foarte simplu – cei din școlile primare oferă o carte poștală  sau un mic suvenir, elevii mai mari se limitează la felicitări verbale în clasă.
Statele Unite ale Americii
În SUA, Ziua Profesorilor Naționali este sărbătorită în ziua de marți din prima săptămână întreagă din luna mai.  Majoritatea activităților se desfășoară în aer liber. Poate fi un târg special de caritate organizat de școală și elevi, un concert la care, ca de obicei, ia parte aproape întreaga clasă, un maraton școlar sau evenimente sportive dedicate sărbătorii. Un atribut la fel de obligatoriu îl reprezintă micile cadouri făcute chiar de elevi.
Argentina
Cei din Argentina au mers cel mai departe și au declarat Ziua Învățătorului, marcată aici pe 11 septembrie, zi liberă. Așadar, întreaga țară felicită profesorii: cu cadouri, flori și, pur și simplu, cuvinte calde, urări.
Republica  Moldova
În perioada sovietică, din 1965, Ziua Pedagogului a fost sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie. La fel se făcea în toate republicile sovietice. După destrămarea URSS, Ziua pedagogului a continuat să fie marcată în prima duminică a lui octombrie. Din 1994, este pe 5 octombrie, pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului, stabilită de UNESCO.
Ziua pedagogului  – în alte zile decât pe 5 octombrie
Albania – la 7 martie, când, la 1887, a fost deschisă prima școală cu predare în limba albaneză s-a deschis în orășelul Korçë.
Polonia – la 14 octombrie, în ziua apariției Comisiei Naționale a Educației, în 1773, la inițiativa regelui Stanisław August Poniatowski.
Cehia și Slovacia – la 28 martie, în cinstea lui John Amos Comenius, filosof, gramatician și pedagog, născut la 28 martie 1592, în Moravia, Imperiul Habsburgic. Comenius s-a ocupat întrega viață de perfecționarea metodelor pedagogice.
Turcia – la 24 noiembrie, în memoria primului președinte al republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, considerat Primul Profesor datorită adoptării noului alfabet în Turcia, în 1923.
China – la 28 septembrie, data nașterii lui Confucius (anul 550 î. de Hr.) , un renumit filosof și profesor antic.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *