Știți ce zi e azi? Mai sunt 90 de zile până la sfârșitul anului!

2 octombrie este a 275-a zi a calendarului. Mai sunt 90 de zile până la sfârșitul anului.
Azi se împlinesc 85 de ani de la nașterea lui Paul Goma, scriitor român și disident anticomunist.
S-a născut la Mana, județul Orhei, Basarabia, ca al doilea fiu al unei familii de învățători. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.
Pentru opoziția sa împotriva regimului comunist a fost arestat și bătut. Datorită popularizării internaționale a cazului său, a putut să părăsească țara și s-a stabilit în Franța, unde a fost unul dintre membrii marcanți ai exilului românesc. A decedat la 25 martie 2020, la Paris, din cauza infecției cu COVID-19.

 
În 1939, pe 2 octombrie, se naște la Aliman, județul Constanța, Dan Spătaru, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară al timpului său. Printre cântecele care i-au marcat acriera se numără: „Țărăncuță, țărăncuță”, ”Drumurile noastre toate”.
Dan Spătaru a fost inclus în Cartea Recordurilor Guiness pentru durata de aplauze cu care a fost răsplătit în Cuba, la un festival internațional din 1967:  16 minute și 19 secunde. A decedat în 2004, la vârsta de 64 de ani.
 

Tot pe 2 octombrie, în 1974, la doar 45 de ani, se stinge din viață Vasili Șușkin, scriitor, regizor, actor și  scenarist rus.
A jucat în 24 de filme, printre cele mai cunoscute fiind: ”Călina roșie” (Калина красная), el fiind și scenaristul, și regizorul acestei pelicule;  ”Donul liniștit” (Тихий Дон), ”Dauria” (Даурия).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *