Satul Zagarancea împlinește 530 de ani de la prima atestare istorică. Cum e sărbătorit evenimentul
Primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, felicită, printr-un mesaj postat pe
pagina sa de facebook, locuitorii satului Zagarancea, cu ocazia celor 530 de ani de la prima atestare istorică a localității.
”Vă dorim să vă mândriți cu locurile natale, să promovați localitatea și să o iubiți așa cum este ea”, este urarea lui Vasile Gaviuc.
PUȚINĂ ISTORIE
Ce spune primarul
La 14 octombrie 1490, într-un hrisov domnesc al lui Ștefan cel Mare, este menționată localitatea Lăslăoani, amplasată „la gura Vladnicului”. E localitatea care, ulterior, a luat numele Zagarancea.
Pentru prima dată numele Zagarancea apare în anul 1642, într-un act de vânzare a satului vecin Ciurești, printre martori figurând un anume „Zăgărancea de la Prut”. Numele acestui personaj, care era responsabil de trecerea peste Prut prin vadul ce exista cândva, s-a extins asupra satului.
Ce spune Wikipedia
Numele localității Zagarancea ar putea proveni de la numele unei familii de boieri. Domnitorul Vasile Lupu întarește în 1640 mănăstirii Sfânta Vineri din Iași vadul cu podul plutitor de pe Prut în urma judecății cu Petrea nepotul Zagarancei. Pe teritoriul actualei comune Zagarancea, la vărsarea pârâului Vladnic în râul Prut a mai existat o localitate ce se numea Lăslăoani. Nu se cunoaște din ce motive aceasta denumire nu s-a păstrat. Până la inundațiile din anii ´70 vatra satului Zagarancea se afla chiar pe malulul râului Prut. Pe locul unde anterior se afla satul Lăslăoani.
Dincolo de reperele cronologice
Satul Zagarancea este centrul de reședință a comunei cu același nume, care mai include satele Semeni și Elizavetovca. Are o suprafaţă de 12,17 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 19,31 km. Este situat în nemoijlocita apropiere a municipiului Ungheni.
Aici activează un adevărat centru cultural-sportiv, există un muzeu în aer liber, gogăția principal, însă, fiind oamenii.
Cum va fi marcată sărbătoarea
”Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu putem organiza festivități în aer liber”, a precizat primarul. Vor fi desfășurate activități on-line.
În perioada 14-26 octombrie, va fi organizat un concurs pentru copiii satului Zagarancea. Ei vor trebui să recite poezii sau să interpreteze cântece, inclusiv despre satul de baștină. Materialele video vor fi postate de către participanți sau părinții acestora pe rețelele sociale, fiind etichetat primarul și Primăria comunei Zagarancea. Toți participanții vor fi premiați, anunță primarul.
Totodată, dânsul a venit cu un îndemn către diaspora: să posteze mesaje de felicitare pentru satul natal.
Lasă un răspuns