Un cartier al Ungheniului, sat până în 1973, își sărbătorește hramul

Cartierul Berești din Ungheni își sărbătorește astăzi, 14 octombrie, când bisercia creștin-ortodoxă prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, hramul.
Din istorie

Bereștiul a fost, până în anul 1973, o localitate separată, amplasată de-a lungul râului Prut, care-și ducea viața liniștit, ca orice alt sat moldovenesc. Potrivit unor informații de pe Wikipedia, numărul caselor din Berești, în 1902, era de 44; populația satului era de 498 de persoane, majoritatea fiind țărani, care-și lucrau propriile terenuri agricole. Satul era înconjurat de vii și livezi.
De-a lungul anilor, situația s-a schimbat nesemnificativ.
În anii postbelici, odată cu urbanizarea Ungheniului, tot mai mulți locuitori ai satului Berești își găseau de lucru la Ungheni.
Fiind amplasat în nemijlocita apropiere a orașului Ungheni, în 1973 s-a decis includerea Bereștiului în componența orașului. Urbanizarea, însă, nu s-a produs. Cartierul Berești a rămas același sat cu tradițiile și obiceiurile sale. Aici nu există nici grădiniță, nici școală, copiii fiind nevoiți să meargă, în majoritate, în instituțiile de educație din cartierul vecin, Tineretului.
Motive de mândrie
Cu doi ani în urmă, în decembrie 2018, a fost inaugurat la Berești un Centru multifuncțional model, reconstruit cu suportul Fondului de Solidaritate al Poloniei și Primăriei Sectorului 5 al Bucureștiului, cu care Primăria Ungheni a semnat un Acord de cooperare în luna august 2018.

În prezent, Centrul multifunctional ”Regina Maria” este instituția care îi adună la sărbători pe oamenii locului, unde tinerii și copiii pot să-și găsească ocupație. Suprafața totală, de 600 metri pătrați, permite organizarea aici a numeroase evenimente culturale, sportive, educaționale, de întremare a sănătății.
Centrul multifunctional ”Regina Maria” este unicul de acest gen din municipiul Ungheni.
Recent, la Berești a fost amenajat un teren de sport și fondată o echipă de fotbal. Grupul de Inițiativă Locală, constituit cu câțiva ani în urmă, a reușit să implementeze numeroase proiecte, grație cărora lucrurile se schimbă în bine aici.
La Berești s-a născut unul dintre cei mai importanți artiști plastici din Republica Moldova – sculptorul Ion Zderciuc, autorul bustului lui Mihai Eminescu din centrul municipiului Ungheni, dar și a multor altor lucrări amplasate în diverse regiuni ale Ungheniului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *