Profilul de integritate al candidatei Violeta Ivanov: trecutul politic, averi, interese

Violeta Ivanov este în prezent deputată, aleasă în anul 2019 pe lista Partidului Democrat din Moldova. La aceste alegeri, candidează pentru funcția de președintă a țării din partea Partidului Politic „Șor”. 
Moldova Curată a colectat informații referitor la integritatea acestei candidate și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție.
INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:
În timp de 12 ani  a fost în 4 partide: 3 zile deputată neafiliată
Violeta Ivanov (1967) este originară din Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița. A absolvit Facultatea de Inginerie a Mediului a  Institutului de Utilități Publice din Harkov (Ucraina), iar în Moldova a absolvit Academia de Relații Internaționale și Studii Diplomatice din Chișinău.
În anii 2007 și 2008, când la guvernare era Partidul Comuniștilor din Moldova (PCRM), Violeta Ivanov a deținut funcția de viceministră a Ecologiei și Resurselor Naturale, iar un an mai târziu a deținut și funcția de ministră în cadrul aceluiași minister. În ultimii 10 ani a fost deputată. După alegerile parlamentare din anul 2009, Violeta Ivanov a acces în Parlament pe lista PCRM, a cărui fracțiune a condus-o timp de doi ani (2014 și 2015). În Legislativ a condus Comisia parlamentară mediu şi schimbări climatice. La sfârşitul anului 2015, Violeta Ivanov, împreună cu alţi 13 colegi comuniști, a părăsit fracţiunea PCRM și a declarat, la o conferință de presă, că renunţă la Partidul Comuniştilor pentru a crea Platforma Social Democrată Pentru Moldova.

„Noi, ca membri ai unei fracţiuni parlamentare, am fost puşi în situaţia să privim pasiv la tot ce se întâmplă în ţară. Situaţia din ţară a devenit dramatică. În R. Moldova nu există nici opoziție, nici guvernare. Partidele se ceartă în loc să soluționeze problemele din țară. Ca stat suntem pe marginea prăpastiei”, a menţionat Ivanov.

Platforma lansată nu a avut viață lungă. În anul 2017, Violeta Ivanov, alături de alți foști colegi de la PCRM a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus atunci de Vladimir Plahotniuc, iar o perioadă a făcut parte și din conducerea partidului, fiind vicepreședinta PDM. La democrați a stat până în luna mai 2020, când a părăsit partidul. Timp de trei zile a avut statut de deputată neafiliată, iar la 11 mai 2020 a anunțat că aderă la Partidul Politic „Șor”, declarând, la Jurnal TV, că nu a discutat cu Ilan Șor înainte de luarea deciziei și că nu o deranjează sentința în care este condamnat acesta.

„Pe mine acest lucru nu mă preocupă pentru că eu nu sunt procuror”, a precizat Ivanov. „Pe parcursul la acești 11 ani de activitate politică eu am fost în segmentul de centru și centru-stânga. Doctrina social democrată mi-a fost cea mai aproape. Pentru mine sunt mult mai aproape implementarea și faptele concrete decât lozincile și valorile care rămân doar pe hârtie”, a mai declarat Violeta Ivanov în cadrul acelei emisiuni televizate.

Precizăm că Ilan Șor, liderul partidului la care a aderat Violeta Ivanov, a fost condamnat, în anul 2017, de către Judecătoria Chișinău la 7,6 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ”Furtul miliardului”, însă sentința nu este definitivă, întrucât Ilan Șor a atacat-o la Curtea de Apel. Din 2019, când la Chișinău s-a schimbat guvernarea, Ilan Șor se ascunde peste hotare, fiind dat în urmărire de către justiția din Republica Moldova.
La începutul lunii septembrie curent, Partidul Șor a desemnat-o pe Violeta Ivanov candidată la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Continuarea articolului o puteți citi pe MOLDOVA CURATĂ. 

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *