IPN: Ploile au fost ca o gură de aer, dar nu e suficient pentru a evita o secetă hidrologică

Ploile din ultima perioadă sunt pentru agricultură ca o gură de aer proaspăt. Dar nu sunt suficiente pentru a asigura o recoltă bună pentru anul 2021. Dacă nu vor mai cădea precipitații și nu se vor restabili acele rezerve de umezeală productivă în sol până la adâncimea de 2 metri, riscăm să intrăm și în anul viitor într-o secetă hidrologică.

Contactat de IPN, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, a declarat că, chiar și după ultimele precipitații, există localități unde nu a căzut strop de ploaie. Sau ploaia care a căzut a strâns doar praful, cum se spune în popor.
Acolo unde a fost o cantitate mai mare de precipitații, acest fapt a favorizat prelucrarea solului pentru însămânțare, a favorizat în alte cazuri încolțirea uniformă a semințelor care erau deja încorporate în sol.
Totuși, spune specialistul, există speranța că pe parcursul toamnei vor cădea precipitații pe tot teritoriul țării. La iarnă sunt așteptate precipitații sub formă de zăpadă, cu un strat suficient, măcar de până la 60 de centimetri, compensând insuficiența de umezeală productivă în sol.
Reamintim că în acest an, au avut de suferit, din cauza secetei,  majoritatea întreprinderilor agricole. Potrivit Ministerului Agricultură și Dezvoltare Regională, per total, au fost afectate 514 mii de hectare de terenuri agricole. Din ele, porumbul constituie 51%, floarea-soarelui – 45%, soia – 2%, sfecla de zahăr –1%.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *