FOTO/VIDEO. Cafeneaua tinerilor din orașul Cornești: idei ce să dea putere clădirii gimnaziului în care învață

25 de tineri din orașul Cornești, raionul Ungheni, elevi ai Gimnaziului ”Dimitrie Cantemir”, au participat, în ziua de 15 octombrie, la o Cafenea a tinerilor cu genericul: „Eficiența energetică: economisim resurse financiare, protejăm mediul”, defășurată de echipa AO „Expresul” în cadrul proiectului „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului”.






Timp de două ore, tinerii au vorbit despre eficiența energetică, despre felurile de energie, cum poate fi economisită energia și ce impact are asupra mediului.
Idei care să dea putere clădirii Gimnaziului
* Izolarea termică a clădirii * Schimbarea acoperișului * Schimbarea rețelei electrice * Construirea unei centrale pe bază de biomasă * Înlocuirea aparatelor electrice vechi pe altele noi * Achiziționarea de calculatoare eficiente din punct de vedere energetic.
Un interes deosebit le-a trezit tinerilor activitatea practică: ”Cât de economi suntem din punct de vedere al utilizării energiei și ce putem face pentru a îmbunătăți situația”.





Ideile pe care le-au propus – privind eficientizarea energetică a gimnaziului în care învață – au fost înregistrate pe foi, cu genericul „Ideile tale dau putere acestei clădiri”.
Per total, au fost enunțate 14 idei, printre care: izolarea termică a clădirii, schimbarea acoperișului, schimbarea rețelei electrice, construirea unei centrale noi pe bază de biomasă, înlocuirea aparatelor electrice vechi pe altele noi, achiziționarea de calculatoare eficiente din punct de vedere al eficienței energetice.
Clădirea Gimnaziului din orașul Cornești are peste 50 de ani și nu a beneficiat niciodată de o reparație capitală, acoperișul fiind vechi, pereții – reci, rețeaua termică – depășită de timp.
Până, însă, vor fi identificate sursele financiare necesare, ei au venit cu unele idei ce pot fi realizate în cel mai scurt timp. Spre exemplu, au propus să fie lansată Campania ”Un leu pentru becuri noi, econome”.
La final, toate ideile au fost transmise directoarei Raisa Buga.

Dacă, inițial, fiind întrebați ce înseamnă eficiență energetică, au putut răspunde doar câțiva, la finalul Cafenelei tinerii și-au exprimat satisfacția pentru faptul că au aflat lucruri noi, ce le vor fi de folos în viață, subliniind, totodată, că-și doresc astfel de activități cât mai des, căci acestea îi ajută să-și dezvolte ideile.
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.
https://www.facebook.com/108940730870335/videos/406656136994066


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *