Finita la comedia. A dispărut una dintre cele mai frumoase clădiri din Cornești. A rămas, însă, amintirea și… o placă

Așa arăta fosta casă de cultură din or. Cornști în 2019
Așa arăta fosta casă de cultură din or. Cornști în 2019

După aproape 30 de ani – atât au stat neclintite ruinele casei de cultură din orașul Cornești – iată că s-a produs marea demolare.
”Administrația Publică Locală Cornești  a obținut autorizația de demolare a vechii case de cultură”, a anunțat, la mijlocul lui septembrie, primarul Vera Buga.
Construită în anii 50 ai secolului trecut, având amprenta stilului ”Ampir Stalinist”, casa de cultură din or. Cornești a fost, timp de 40 de ani, o atracție culturală, pe scena acesteaia evoluând artiști importanți din fosta URSS. Era una dintre cele mai frumoase clădiri ce găzduia o instituție culturală.
Apropo, plăcile de pe fațada acelei case de cultură au fost instalate recent la izvorul din preajma Gării feroviare din Cornești.
Pe la 1995, clădirea a început să se deterioreze. Din cauza lipsei banilor, a fost imposibilă reparația ei, astfel că tot degradat, transformându-se, în ultimii ani, în ruină. „Acel loc s-a transformat într-un adevărat veceu și un focar de infecții”, spunea Vera Buga într-un interviu pentru „Expresul” în anul 2019.
Placa de pe fațada fostei case de cultură. Acum - la izvor
Placa de pe fațada fostei case de cultură. Acum – la izvor


Demolarea casei de cultură a costat 125 mii de lei. Cel mai complicat, însă, a fost obținerea autorizației de demolare. Vera Buga susține a fost nevoită să deschidă multe uși și să aștepte ani în șir acel document, chiar dacă era evident că e necesară demolarea.
”Cred că procedura de obținere a unei astfel de autorizații ar trebuie simplificată. E prea mare birocrație”, a spus dânsa.
Fiind întrebată ce se preconizează în acel loc, Vera Buga a răspuns: ”Avem mai multe variante. Vom consulta populația, ca să decidem împreubnă ce să facem acolo”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *