Finita la comedia. A dispărut una dintre cele mai frumoase clădiri din Cornești. A rămas, însă, amintirea și… o placă

Așa arăta fosta casă de cultură din or. Cornști în 2019
Așa arăta fosta casă de cultură din or. Cornști în 2019

După aproape 30 de ani – atât au stat neclintite ruinele casei de cultură din orașul Cornești – iată că s-a produs marea demolare.
”Administrația Publică Locală Cornești  a obținut autorizația de demolare a vechii case de cultură”, a anunțat, la mijlocul lui septembrie, primarul Vera Buga.
Construită în anii 50 ai secolului trecut, având amprenta stilului ”Ampir Stalinist”, casa de cultură din or. Cornești a fost, timp de 40 de ani, o atracție culturală, pe scena acesteaia evoluând artiști importanți din fosta URSS. Era una dintre cele mai frumoase clădiri ce găzduia o instituție culturală.
Apropo, plăcile de pe fațada acelei case de cultură au fost instalate recent la izvorul din preajma Gării feroviare din Cornești.
Pe la 1995, clădirea a început să se deterioreze. Din cauza lipsei banilor, a fost imposibilă reparația ei, astfel că tot degradat, transformându-se, în ultimii ani, în ruină. „Acel loc s-a transformat într-un adevărat veceu și un focar de infecții”, spunea Vera Buga într-un interviu pentru „Expresul” în anul 2019.
Placa de pe fațada fostei case de cultură. Acum - la izvor
Placa de pe fațada fostei case de cultură. Acum – la izvor


Demolarea casei de cultură a costat 125 mii de lei. Cel mai complicat, însă, a fost obținerea autorizației de demolare. Vera Buga susține a fost nevoită să deschidă multe uși și să aștepte ani în șir acel document, chiar dacă era evident că e necesară demolarea.
”Cred că procedura de obținere a unei astfel de autorizații ar trebuie simplificată. E prea mare birocrație”, a spus dânsa.
Fiind întrebată ce se preconizează în acel loc, Vera Buga a răspuns: ”Avem mai multe variante. Vom consulta populația, ca să decidem împreubnă ce să facem acolo”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *