Apă de la Iași. La 6 ani de la lansarea inițiativei, mai suntem la etapa semnării actelor

Foto: apavital.ro
Foto: apavital.ro

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în ședința din 30 septembrie, Hotărârea pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind reglementarea construirii apeductelor.
Astfel, patru raioane, inclusiv Ungheniul, vor avea acces la apă potabilă din România. Asta, pentru că urmează o interconectare a sistemelor de aprovizionare cu apă de pe cele două maluri de Prut.
Conform Acordului, apeductele ar urma să să fie amplasate, cu subtraversarea râului Prut, în următoarele localități:
1. între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (R. Moldova)
2. în sectorul localității Tabăra (România)
3. între localitățile Sculeni (România) – Sculeni (R. Moldova)
4. între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova).
Totodată, prin semnarea Acordului între Guvernul R. Moldova și cel al României vor fi posibile și alte interconectări între sistemele de aprovizionare cu apă potabilă și de epurare a apelor uzate ale operatorului regional din România cu localitățile limitrofe râului Prut din R. Moldova.
Potrivit hotărârii, extinderea sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă și de canalizare și de acces a populației la aceste servicii, este un obiectiv de reformă pe termen mediu și lung din Strategia de Alimentare cu apă și Sanitație a R. Moldova (2014-2018).
Inițiativa de a aduce apa de peste Prut la Ungheni aparține fostului președinte al raionului Ungheni, Iurie Toma. În septembrie 2014, la Lețcani, județul Iași, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, au semnat Memorandumul prin care ApaVital Iaşi, societate la care Consiliul Judeţean Iaşi este principal acţionar, îşi va extinde activitatea în Republica Moldova. A insistat asupra realizării ideii respective și următorul președinte de raion, Ludmila Guzun, în prezent deputată în Parlament.
Între timp, aria s-a extins și spre alte trei raioane: Nisporeni, Fălești și Glodeni, care să se conecteze la sursa de apă „Apa Vital Iași” din municipiul Iași.
Imediat după Hotărârea aprobată de Guvern pe 30 septembrie, Pavel Filip, fost prim-ministru, liderul PDM, a postat pe pagina sa de facebook: ”Apropierea de România se face prin proiecte concrete de interconectare în infrastructură, educație, cultură, securitate energetică. Bravo, Ludmila Guzun, Svetlana Rotundu, Ion LEUCĂ!”.
Despre istoricul și calea parcursă spre Hotărârea Guvernului din 30 septembrie puteți citi AICI
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *