Vor contribui la combaterea stigmei asociate cu COVID-19 în Republica Moldova

COVID-19, necunoscut și necercetat până în 2019, a provocat apariția și răspândirea unui șir de mituri și teorii care fiind nedemonstrate, determină apariția fricilor, stigmei și discriminării oamenilor care se asociază într-un fel sau altul cu COVID-19. Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19, Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează Campania de informare „Reducerea stigmei asociate cu COVID-19” cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”.
Campania, planificată pentru 2 luni, este lansată în contextul eforturilor Uniunii Europene de oferire a suportului necesar Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei, în cadrul Inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”. Campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19 prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, dar și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de epidemie.
Uniunea Europeană și statele sale membre colaborează pentru a consolida sistemele naționale de sănătate și pentru a limita răspândirea virusului, de aceea reducerea stigmatului social este una dintre prioritățile sale. „Uniunea Europeană rămâne aproape de oamenii din Republica Moldova în timpul pandemiei COVID-19. Pe lângă sprijinul tehnic oferit până acum, împreună cu partenerii de la OMS, în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate”, lansăm o campanie de comunicare împotriva stigmei sociale legată de această boală. Sperăm să informăm și să sensibilizăm publicul și mass-media cu privire la aspectele legate de modul în care se simt persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și care este o abordare sănătoasă pentru a comunica despre ele. Doar cu eforturi comune putem oferi persoanelor care au nevoie înțelegerea și sprijinul necesar pentru a depăși boala”, a spus Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
La rândul său, Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a declarat că este demonstrat faptul că stigma și frica de anumite boli transmisibile împiedică vindecarea lor. ”Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu este invincibil și oricine se poate infecta, iar aceasta nu este o rușine și nu avem de ce să ne ascundem. Informarea corectă, încrederea în asistența medicală, înțelegerea bolii, adoptarea măsurilor eficiente, prevenirea, testarea și, implicit, tratamentul ne pot ajuta să avem grijă de siguranța noastră și a celor dragi”, a subliniat dânsul.
Indiferent de statutul de sănătate, fiecare om trebuie sa beneficieze de drepturi egale. Stigma afectează dreptul de a fi tratat fără discriminare și de a beneficia de drepturi în mod egal. Pentru a descuraja stigmatizarea persoanelor, care pot fi asociate într-un mod sau altul cu COVID-19, în cursul campaniei de comunicare lansate vor fi implementate acțiuni de informare menite să explice și să reducă stigmatul social – video, infografice, podcast-uri etc. –  distribuite prin canale online, rețele de socializare și platforme media.
Un grup țintă al campaniei sunt jurnaliștii și comunicatorii. Pentru ei, organizatorii vor desfășura campanii digitale dedicate, elaborând un ghid cu recomandări pentru scrierea materialelor de presă pe subiectul pandemiei, care să încurajeze comportamente responsabile și să combată discriminarea.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *