Vedeți când și cum va fi reorganizată Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunal – Locativă Călărași”

La începutul anului curent, echipa de implementare a proiectului Servicii publice eficiente la nivel local implementat de ADEPT împreună cu reprezentantul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, au realizat o vizită de documentare la Călărași. În cadrul evenimentului au fost vizitate stația de pompare și tratare a apei potabile, stația de epurare și depozitul de deșeuri.
De ceva timp Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunal – Locativă Călărași” se află în proces pregătire pentru a fi reorganizată. Iar aceasta se va întâmpla o dată cu construcția apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași.
De subliniat că, lucrările de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași urmează să înceapă la finele anului 2020.
Urmare a interesului pentru procesul de pregătirea a unui proiect de asemenea anvergură care va aduce beneficii unui număr considerabil de cetățeni am discutat cu directorul Întreprinderii Municipale care ne-a actualizat informațiile despre cum merg pregătirile și ce dificultăți întâmpină.
”Trebuie să fie un agent economic din raion care să răspundă de apă și canalizare, mai ales că sunt multe localități din raion care au fie fântâni arteziene, sau sisteme de canalizare și acestea ar trebui gestionate centralizat”, a subliniat Gheorghe Stratan, directorul Întreprinderii Municipale.
În acest context, printr-o hotărâre de Guvern, Întreprinderile Municipale vor fi reorganizate în Întreprinderi Regionale. Astfel, acestea vor presta servicii pentru întreg raionul Călărași, nu doar pentru orașul Călărași. ”O dată cu implementarea proiectului privind construcția apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași, eu cred că este o idee bună ca întreprinderea municipală să fie una regională, la care ar putea adera toate primăriile din raion, nu doar cea din oraș”, a subliniat Gheorghe Stratan.
Dar, această reorganizare ar trebuie să se facă până în anul 2021. ”Acum avem doar decizia Consiliului orășenesc privind divizarea, dar mai avem un plan de lucru care include mai multe etape. Toate trebuie să le îndeplinim până la sfârșitul anului”, a mai spus directorul întreprinderii.
Vorbind despre beneficiile acestui proiect și a reorganizării în sine, directorul Întreprinderii Municipale a subliniat doar una: vor beneficia de apă potabilă de calitate nu doar cetățenii orașului Călărași, dar și o parte din cei din raionul Călărași, în contextul în care cetățenii orașului Călărași nu au apă potabilă la robinete, ci apă tehnică.
De menționat că una din condițiile obligatorii pe care trebuie să o îndeplinească entitatea este aprobarea tarifului, care presupune un efort considerabil. Datele prezentate pe portalul www.serviciicomunale.md arată în anul 2019 de exemplu locuitorii orașului Călărași achitau un tarif destul de mare 16.50 pentru un metru cub de apă tehnică, în comparație cu alte localități, unde apa corespunde normelor de potabilitate și este mai ieftină.
Vorbind de riscuri, aici Gheorghe Stratan a menționat: ”Suntem impuși să oprim fântânile arteziene. Eu cred că acest lucru este o greșeală mare, pentru ca să conservezi o fântână arteziană iar mai apoi s-o pornești, implică niște costuri enorme”.
Potrivit lui Gheorghe Stratan, cetățenii din Călărași sunt informați despre schimbările care se aduc la nivel de oraș prin informațiile publicate pe site-ul primăriei: www.calarasi-primaria.md dar și grație unui grup de inițiativă care merge prin oraș și informează cetățenii.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii publice eficiente la nivel local” implementat de Asociația ADEPT, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *