Un potențial parteneriat între  Consiliul raional de tineret din Ungheni și Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă

Imagine simbol: www.anofm.md

Imagine simbol: ronduldesibiu.ro

În contextul angajării tinerilor în câmpul muncii și potrivit unui sondaj implementat de Rețeaua Națională a Consiliilor locale ale tinerilor din Moldova, 78% din tineri consideră că contribuția lor bugetară se bazează prin angajarea în câmpul muncii, iar 40% prin crearea propriilor afaceri.
Totodată pe piața muncii tinerii au anumite probleme și anume – 93% din tineri au un salariu insuficient, 88% duc lipsa locurilor de muncă în localitate, 86% nedorința angajatului de a angaja tineri fără experiențe în domeniu, 77% lipsa de informare privind locurile de muncă, 76% nepotismul și cumetrismul, precum și condiții nefavorabile de muncă, 73% pregătirea profesională necorespunzătoare, iar 72% discriminarea pe diverse criterii. Despre acest lucru a declarat Tatiana Tomșa, președintele Consiliul raional de tineret din Ungheni la Forumul rational al Tinererilor, care s-a desfășurat la sfârșitul lunii august.
„Pentru a facilita procesul de angajare a tinerilor în câmpul muncii aceștia solicită să fie afișate mai multe anunțuri cu posturile de muncă vacante, să fie oferite anumite stimulente ale angajatorilor care angajează mai mulți tineri și să fie acordate facilități pentru crearea unei afaceri. Tinerii mai consideră că actorii care le facilitează angajarea în câmpul muncii sunt în primul rând familia, prietenii și colegii, apoi Agenția de ocupare a forței de muncă”, a subliniat și Nicoleta Svitic, vicepreședinte al Consiliului raional de tineret din Ungheni.
Potrivit Svetlanei Zaharia, specialist principal la Direcția de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni, informația privind posturile vacante de lucru of
erite de către direcție nu ajunge în vizorul tuturor celor interesați, în special la cei din zonele rurale. „În acest context vin cu propunerea ca în parteneriat cu Centrul raional de tineret din Ungheni, să desfășurăm instruiri cu participarea specialiștilor de la Agenția pentru ocuparea forței de muncă cu scopul de a informa despre serviciile prestate de zi cu zi, mai ales ceea ce ține de tineri – cursuri de formare, activități de ghidare”, a propus dânsa, după care a mai adăugat: „În cadrul Direcției pentru ocuparea forței de muncă Ungheni se acordă cursuri de formare cu peste 20 de profesii”.
Svetlana Zaharia a mai spus că anual, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se efectuează un barometru al meseriilor pentru a determina care sunt cele mai solicitate și respectiv, mai puțin solicitate meserii. „În cazul dat se intervine cu această ofertă educațională pentru instituțiile care adună șomeri. Cursurile sunt gratuite, cu cazare și durează aproximativ de la trei până la șase luni, în dependență de profesia aleasă. Drept urmare Direcția pentru ocuparea forței de muncă Ungheni își ia sub propria răspundere obligația de a angaja tinerii în câmpul muncii”, a conchis dânsa.
 
 
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *