UE-GIZ//Tinerii din Călărași vor învăța cum să se implice în procesul de dezvoltare durabilă la nivel local
În perioada septembrie 2020 – februarie 2021, Asociația Obștească ”ASCED” va desfășura în raionul Călărași mai multe activități dedicate tinerilor care urmează să se implice în procesul de dezvoltare durabilă la nivel local. Activitățile au fost anunțate marți, 29 septembrie, în cadrul ședinței de lansare a proiectului „E -START. Educație și suport tinerilor activi din raionul tău!” care s-a desfășurat în format online, pe o platfomă de comunicare și a întrunit tineri din 5 localități ale raionului Călărași, reprezentanți APL, profesori, OSC locale și alți actori comunitari.
Potrivit Marianei Badan, coordonator, Proiectul „E – START. Educație și Suport Tinerilor Activi din Raionul Tău” este finanțat în cadrul Programului de granturi al UE „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” și urmărește sporirea activismului civic al tinerilor din satele raionului Călărași și valorificarea potențialului acestora de a influența în mod pozitiv procesele de luare a deciziilor la nivel local.
Echipa de proiect își propune să susțină și să ridice nivelul de implicare a tinerilor din 5 localități ale raionului Călărași (Nișcani, Tuzara, Țibirica, Meleșeni și orașul Călărași) în procesele de planificare și co-management a serviciilor publice, abilitarea și conectarea lor în vederea monitorizării participative a activității APL și facilitarea unui dialog constructiv între cetățeni și administație.Tinerii beneficiari ai proiectului vor deveni voci ale comunității lor și vor contribui la construirea unei comunități bazate pe principii precum: democrație participativă, transparență, încredere, calitate și dezvoltare durabilă.
„Intenționăm să creăm premise de participare a tinerilor în procesul decizional, de implicare în dezvoltarea comunității, precum și să le dezvoltăm capacități de a se lansa activ în planificarea localităților, sectoarelor, organizațiilor pe care le reprezintă . Vor fi familiarizați cu practicile de monitorizare și evaluare participativă, cu instrumentele pe care le pot utiliza pentru a determina în ce masură acestea îi pot ajuta ca sa devina cetateni activi, cărora le pasă de modul în care sunt asimilați atât banii publici cât si sprijinul financiar extern. Simbioza pe care o vom aborda, dintre aceste doua segmente – planificare strategică si evaluare participativă le va oferi tinerilor cunoștințele necesare pentru a se implica cât mai activ în toate aspectele vieții sociale și economice” a menționat Lungu Adelina, expert monitorizare și evaluare, AO ASCED.
Cristina Smolenschi, specialist principal la Direcția Cultura si Turism a Consiliului raional Călăraşi, tot ea și coordonatorul Proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, s-a arătat dispusă să se alăture inițiativelor cu care vor veni participanții la proiect. „Salut ideea de a implica anume tinerii în sesizarea și rezolvarea unor probleme importante din comunitățile din care vin. Anume ei sunt actorii care ar trebui să aducă schimbarea spre bine. Am fost și eu de-a lungul timpului implicată în diferite proiecte și mi-a plăcut să știu că vocea mea a fost auzită. Sunt ferm convinsă că orice inițiativă frumoasa va fi susținută de Consiliul raional Călăraşi, iar prin conjugarea eforturilor vor urma, neapărat, și rezultate palpabile”, a adăugat Cristina Smolenschi.
AO „ASCED” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „E-START. Educatie și suport tinerilor activi din raionul tău!” în raionul Călărași.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.
Lasă un răspuns