Natalia Junghietu: Unde-i vina jurnalistului?

Probabil, mulți dintre jurnaliști au fost învinuiți că mint. Mai puțin direct, de mai multe ori indirect, dar cert este că am fost învinuiți. Indiferent de situație și motiv.
Însă acum, de când această blestemată pandemie de COVID – 19 a pus stăpânire pe întreaga lume, aceste învinuiri nu întârzie niciodată să apară.
Chiar zilele astea am citit pe rețelele sociale: ”Dacă virusul ăsta este atât de periculos pe cât ne mint cei din media, atunci de ce oamenii străzii, care nu respectă igiena, nu mor?”.
Cei din media! Serios?
Iată aici eu nu pot să înțeleg un lucru: De ce oare sunt învinuiți aici cei din media? Oare jurnaliștii nu informează populația? Oare nu ei sunt cei care aduc prima informație în casa cetățeanului? Dacă nu ar fi jurnaliștii, oamenii de rând ar mai ști ce întâmplă în raiona, în țară, în lume?
Mai ales, să fie clar pentru cei care nu cunosc: misiunea jurnalistului este de informa, nu de a dezinforma. Ei informează despre ceea ce spun autoritățile naționale, regionale, raionale sau locale. Ei informează despre întâmplări reale, frumoase și mai puțin frumoase, care vin de la surse reale. Doar în fiecare articol este menționată sursa de unde jurnalistul a luat această informație.
Noi, jurnaliștii, doar nu inventăm știrile pe care le relatăm. Noi cităm surse credibile, adevărate. Doar atunci când se relatează despre un viol, spre exemplu, noi doar nu-l inventăm, sau nu noi producem acel viol, dar relatăm despre caz, citând o sursă credibilă. Iată așa se întâmplă și în cazurile în care sunt relatate știri sau cazuri despre COVID – 19. Noi doar cităm sursa, nu inventăm noi. De ce în primul caz, media este credibilă, iar în la doilea – nu? De ce în primul caz toată lumea compătimește victima, iar în al doilea caz învinuiește jurnalistul? De ce jurnalistul nu e învinuit și în primul caz?
Mulți declară că nu mai cred în media, deși aceasta este considerată a patra putere în stat. Bine, fie, nu vreți, nu credeți, dar, vă rog, nu învinuiți media de ceea ce se întîmplă, la moment în țară. Nu vreți să credeți ce se spune la televizor, radio, sau se scrie în ziar (aici vorbesc de media intependentă și acreditată), atunci e mult mai simplu să deschideți o carte și să vă relaxați creierul după o zi plină de lucru. Ajută, credeți-mă!
Și da, faceți, vă rog, diferența dintre o media credibilă și una falsă! Faceți, vă rog, deosebire dintre o știre adevărată și una falsă, sau fake, cum le mai place unora să le spună. Și vă mai rog, făceți-ne favoarea de a nu băgați jurnaliștii în aceeași oală. Deși toate redacțiile și toți jurnaliștii ar trebui să se conducă după același Cod deontologic, totuși, uneori, acestea și aceștia se abat. Motive sunt multe. Desprea acestea voi vorbi în alte ediții.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *