Mii de cetățeni din Strășeni și Călărași, vor avea acces la apă potabilă de calitate

Imagine simbol: newsmoldova.md

Imagine simbol: newsmoldova.md

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a lansat recent proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”. Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate  constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul National de Dezvoltare Regională.
Proiectul prevede construcția unei magistrale de aproximativ 52 km care va reprezenta sursa de apă potabilă pentru locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, cu extinderea ulterioară etapizată către satele din cele două raioane menționate mai sus. De asemenea, aici vor fi construite o stație de pompare, dar și trei stații de reclorare care vor fi amplasate în cele două orașe.
Prima fază de implementare prevede și elaborarea proiectului preliminar pentru patru sate, de asemenea, urmează să fie realizat proiectul tehnic și supervizarea lucrărilor pentru două sate cu conectarea acestora la magistrala nou construită.
„Vom depune tot efortul pentru ca magistrala Chișinău – Strășeni – Călărași, cît și construcția conductelor de apă secundare planificate pentru a fi construite în cadrul proiectului să aducă direct sănătatea în casele oamenilor prin asigurarea condițiilor de livrare a apei potabile de calitate”, a menționat Viorel Jardan, șeful ADR Centru, după care a mai adăugat: „Acesta este un proiect complex atît din punct de vedere tehnic, cît și a obiectivului ambițios pe care ne propunem să-l atingem, și anume, asigurarea accesului a peste 25.000 de cetățeni la apă potabilă de calitate”.
NOTĂ: Proiectul este prevăzut petru o perioadă de patru ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, iar la alocarea resurselor financiare adiționale sub formă de grant sau contribuție locală vor fi asigurate cu apă potabilă și localitățile rurale din raioanele menționate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *