Maria Mocanu:// Violența de gen nu necesită dezbatere, ci combatere


Zilele trecute, în timpul gustării, unul dintre gemenii mei de șapte ani m-a întrebat ceva ce mi-a rănit sufletul:
– Mamă, discuția între fete este violență de gen?
Inima mea s-a scufundat în piept într-un fel pe care doar o mamă o poate înțelege. Și deși cuvintele îmi sunt ușoare, pentru câteva clipe, am fost mișcată… Nu știam ce să-i răspund.
Cum am ajuns la asta?
Cum am permis unui copil de șapte ani nevinovat, sensibil și curat să se simtă atât de speriat?
Oamenii adoră veștile bune despre obiceiurile lor rele, nu?
Destul cu instabilitatea, și atât de mult răspuns cu ură la ură, ignoranță și lipsă de sensibilitate!
Dacă există cineva capabil să ofere iubire, noi suntem oamenii. Și dacă cineva poate aduce un echilibru în această lume atât de divizată astăzi, noi suntem oamenii. Toți oamenii sunt responsabili indiferent de gen: femei și bărbați.
Nu mai puneți accent pe ură și nu fiți împotriva celuilalt gen. Dacă mereu vom merge mai departe ca o echipă, decât să ne urâm unii pe alții, altfel vor merge lucrurile, schimbarea vine din noi. Nu e clar că atunci când preferi unul, altul rămâne neprotejat? De aici și concurența, doar se cunoaște faptul că femeile între ele vor să fie mai presus, fie prin stilul de viață pe care-l are, fie că partenerul de viață e mai atent, fie că dezvoltarea sa personală este mai adecvată sau oricare alte capricii, nevoi nestisfăcute la momentul oportun.
Nu, feminista nu este sinonimă cu o femeie, și nu va fi niciodată, oricât am pretinde că credem asta.
Realizarea deplină a egalității de gen rămâne o provocare majoră în Europa de Est și Asia Centrală, chiar dacă măsurile legale de protecţie din regiune sunt, în general, solide.
Violența de gen este un subiect care nu necesită dezbatere, ci combatere. Însă atitudinile tradiționale persistente limitează alegerile și opțiunile adecvate relaționale.
De ce femeile se confruntă cu practici discriminatorii? Și de aici evoluează multe alte situații care depășește gândirea omenească.
Sunt lucruri pe care nu le pot înțelege… stiluri și genuri diferite.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *