La Hîrbovăț a fost înălțată o răstignire în amintirea protoiereului Teodor Bacinschii

Recent, la Hîrbovăț a fost sfințită o răstignire  nouă. Un sobor de preoți au ținut rugăciune în fața mai multor săteni care au venit să admire frumoasa lucrare și l-au pomenit pe cel care a fost protoiereul Teodor Bacinschii.
De fapt,răstignirea a fost ridicată chiar lângă casa preotului care s-a născut la Hîrbovăț în anul 1903 și a murit tot aici, după zeci de ani dedicați preoțimii, în 1985.
Troița a fost înălțată la inițiativa Iuliei Guzic, nepoata părintelui Teodor Bacinschii, care a avut acest vis de mai multă vreme. La cei 70 de ani ai săi, Iulia Guzic încă mai muncește ca profesoară de limbă română în satul vecin, Răciula. Dânsa povestește că a decis să readucă în amintire figura emblematică a părintelui Feodor (așa cum îi ziceau localnicii), după ce a observat, cu mare regret, că în monografia satului Răciula nu se regăsește nicăieri numele preotului care a slujit și acolo ani în șir, la biserica din sat.
”Mi-a venit să plâng când am văzut câtă nedreptate s-a făcut. Doar părintele Teodor Bacinschi a fost cel care scria scrisori autorităților centrale pentru a deschide școală de fete și băieți la Răciula pe timpul când încă aceasta nu exista. Am un demers în acest sens, semnat de părinte pe la mijlocul seolului XX”, povestește Iulia Guzic, care s-a mândrit dintotdeauna cu predecesorul său, după care a mai adăugat: ”A fost un om de o înțelepciune și o modestie aparte. Nu lua de la oameni un bănuț, oficia botezuri, cununii și înmormântări pe gratis și a dus o viață în smerenie și rugăciune. S-a jertfit pentru popor, riscând să fie persecutat în vremuri când creștinismul era interzis. A fost un adevărat sihastru care i-a ajutat pe toți cum a știut el mai bine”.
Teodor Bacinschii a vrut inițial să se facă medic, dar visul i-a fost spulberat odată cu moartea tatălui său pe front. Așa cum nu mai avea cine să-l susțină financiar, a mers și a absolvit cu brio teologia la Chișinău. Remarcându-se prin rezultate impecabile la învățătură, el a fost îndreptat la o academie din Leningrad, devenind astfel unicul academician din Hîrbovăț. Pentru meritele sale a fost decorat cu o diplomă chiar de către Patriarhul Moscovei și a întregi Rusii în 1974.
Pentru construcția răstignirii Iulia Guzic povestește că a adunat bani din salariul său de profesoară, iar atunci când a văzut că nu-i ajung, a apelat la copiii săi și la unii dintre săteni. Nu a fost simplu să-și vadă visul împlinit, iar ca lucrarea să arate bine, s-a inspirat de la cel puțin patru troițe pe care le-a văzut.
”Lemnul din care au fost cioplite chipurile este chiar din frasinii ce au cresut mai înalți decât casa în care a trăit părintele. Sculptorul Nicolae Vieru a fost cel care l-a transformat în ceva deosebit de frumos. Mă bucur că am reabilitat cumva memoria părintelui Feodor, pentru că viața și activitatea sa nu trebuie trecută sub anonimat. Mai am un regret însă, casa în care și-a dus traiul părintele stă să se năruie de tot. Aș fi cea mai fericită dacă s-ar găsi careva resurse ca aceasta să fie transformată în muzeu”, ne-a mărturisit plină de speranță nepoata lui Teodor Bacinschii.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *