La Călărași se colectează deșeurile electronice de mici dimensiuni

O asociație obștească își propune să organizeze curățenie generală printre obiectele uzate pe care le au călărășenii acasă. Și nu orice fel de obiecte, dar în mod speial deșeurile electronice de forme mici, precum baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, tablete, telecomenzi, etc.

Este vorba despre Asociația Obștească ”Origini” care a depus, încă anul trecut, un proiect în acest sens la Primăria orașului Călărași, în cadrul Programului de Bugetare Participativă.
Din banii obținuți, asociația a cumpărat pubele speciale, care vor fi montate în scuarul primăriei în cel mai scurt timp.
Potrivit Liliei Rață, specialist în problemele atargerii investițiilor din cadrul Primăriei orașului Călărași, tot ea și fondatoarea A.O. ”Origini”, deșeurile vor fi ulterior transportate către o companie specializată pentru procesarea deșeurilor electronice.
”Scopul proiectului este de protejare și îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a sănătății călărășenilor prin gestionarea corectă a deșeurilor electronice, colectarea și reciclarea lor. Doar așa vom proteja apa, solul, aerul, fapt care va aduce doar beneficii pe termen lung”, a subliniat Lilia Rață, după care a mai adăugat: ”Un lucru e cert – e-deșeurile nu trebuie să ajungă la rampa de gunoi. Sunt convinsă că mare parte dintre călărășeni au acasă aparate electronice uzate, pe care poate se gândesc că le vor repara vreodată, însă acest lucru nu se mai întâmplă de ani buni”. Ei bine, începând cu data de 20 septembrie toți călărășenii sunt îndemnați să scape de aparatele uzate pe care le are acasă și să le pună în pubela de la primărie, de unde vor merge spre reciclare specializată. ”Doar așa salvăm mediul, dar și pe noi”, a confirmat Lilia Rață.
Proiectul este realizat cu suportul primariei orașului și este prima inițiativă de acest fel în care administrația publică locală se implică.
Un proiect similar s-a desfășurat anul trecut la Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu” din oraș, acolo unde elevii și profesorii au reușit să colecteze 1724 kg de deseuri electronice.
”Realizarea acestui proiect vine să protejeze și să reducă poluarea mediului, dar și valorificarea corectă a deșeurilor electronice prin reciclarea lor și introducerea materiei prime în circuit pentru a projeta resursele valoroase ale mediului”, a mai adăugat Lilia Rață, care spune că este convinsă că oamenii din Călărași vor participa activ la campania de colectare, conștientizând beneficiile acestui proiect.
Specialiștii susțin că deșeurile electronice nu sunt biodegradabile, iar odată aruncate la gunoi, ele încep să emită substanțe toxice în mediu, precum plumb, mercur, cadmiu, arseniu. Aceste sunt substanțe periculoase, cangericene și toxice care zilnic poluează apa, aerul, solul, iar oamenii sunt expuși zilnic la aceste pericole. Spre exemplu, o baterie se descompune în circa 110 ani, timp în care ea emană în mediu substanțe toxice extrem de periculoase
De menționat că, colectarea deșeurilor electronice deja a început pe 20 septembrie și va continua până la 20 octombrie.
Ce trebuie să faceți? Să revizuiți deșeurile electronice din casă. Puneți-le într-o pungă și vină cu ele în fața primăriei Călărași pînă la 20 octombrie unde vă așteapă pubelele special destinate deșeurilor electronice.
Tipuri de deșeuri electronice de mici dimensiuni: Baterii, telefoane, încărcătoare, telecomanda, laptopuri, fier de călcat, fierbător, radiou, căşti, camere video, tastiere, uscator de par, tablete, camere de fotografiat, baterii uzate,DVD player, jucării electronice, etc…)

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *