Cum va fi modernizat centrul municipiului Ungheni

Pe 17 septembrie, zeci de ungheneni au stat lipiți de ecranele calculatoarelor pentru a afla cum se va moderniza centrul municipiului Ungheni.
Și asta pentru că Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Primăria Ungheni, a orga­- nizat o conferință online, cu genericul „Modernizăm împrEUnă centrul municipiului Ungheni”.
Conferința a avut și un studiou improvizat pe peronul Gării Feroviare Internaționale din Ungheni. La evenimentul online s-au co­nectat și participat experți inter­naționali și naționali în urbanism, autorități publice locale, repre­zen­tanți ai societății civile și ai mediului de afaceri. Aceștia s-au ”întâlnit”, au vorbit, dar și promovat bunele practici de urbanism modern, inteligent și prietenos oamenilor. Totodată au identificat soluții potrivite pentru municipiul Ungheni.
Startul evenimentului a fost dat de Alexandru Ambros, primarul mu­nicipiului Ungheni. ”Acest program este unul deosebit care pentru prima dată ridică niște întrebări și probleme ale municipiului, care nu au mai fost ridicate de partenerii noștri de dezvoltare. Și aici mă refer la modernizarea muncipiului Un­gheni, este pentru prima dată când se face o astfel de abordare și ea este una foarte binevenită pentru că noi ani în șir ne-am preocupat de probleme orașului. Ne-am axat pe celelalte zone ale orașului iar centrul a fost oarecum umbrit”, a subliniat primarul.
Iar o incursiune a proiec­telor în prag de implementare a făcut arhitectul orașului, Vlad Savin. ”Ungheniul a fost mereu un oraș deosebit și ne dorim în continuare să fim cei mai buni, să fim primii, să abordăm cele mai interesante pro­vo­cări cu seriozitate și să le imple­mentăm în urba noastră, în special în zona de centru”, a subliniat Vlad Savin.
Conferința de lansare s-a des­fășurat în două sesiuni de lucru. Prima sesiune a fost dedicată contextului local de dezvoltare urbană și împărtășirea experiențelor din Republica Moldova, Estonia și România, iar cea de-a doua sesiune a de­- curs sub forma unui atelier de lucru dedicat modernizării centrului municipiului Ungheni.
”Dezvoltarea orașului nu depinde numai de primar sau autorități, dar depinde, în mare măsură și de ce­tățeni”, a subliniat și Victor Gu­zun, ex-ambasador al Republicii Mol­dova în Estonia, care, la rându-i, a vorbit despre cum participarea ci­vică poate crea condiții mai bune rezidenților munici­pa­lităților.
De subliniat că modernizarea centrului municipiului Ungheni este una din activitățile Programului „EU4Mol­do­va: Regiuni-cheie” ce prevede îmbunătățirea infrastructurii, a serviciilor prestate cetățe­nilor, revitalizarea arhitecturală a centrului orașului ș.a.
Aceste acțiuni sunt realizate într-o manieră par­ticipativă, autoritățile locale, sectorul privat, societatea civilă, cetă­țenii fiind parte a procesului de trans­formare a ora­șului lor.
Menționăm că municipiul Un­gheni și localitățile învecinate, alături de municipiul Cahul, sunt beneficiari ai proiectului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Iar în următorii cinci ani, acestea vor beneficia de suport din partea Uniunii Europene pentru a spori economia regiunii și pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor.
Autor: Tatiana TESLIUC


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *