Biblioteca din Călărași este și auzită, nu doar văzută

Așa cum ne-am obișnuit deja, Biblioteca Publică raională ”Grigore Vieru” din orașul Călărași a ieșit iar în fața publicului cu o inovație.
De data aceasta, noul serviciu al bibliotecii, intitulat sugestiv ”Biblioteca auzită, nu doar văzută”, este dedicat tuturor celor care trec pe lângă instituție, fără a mai fi nevoie să le pășească pragul. De ceva timp, o boxă montată în fața clădirii a devenit o adevărată portavoce a ceea ce se petrece în interiorul bibliotecii.
Potrivit Gainei Agafița, directorul bibliotecii, așa cum pandemia de Coronavirus a pus o barieră fizică în fața vizitatorilor, cei de la bibliotecă s-au gândit să iasă ei afară și să o facă și auzită pentru oameni, nu doar văzută. ”Prin acest serviciu ne-am propus să aducem oamenilor diverse informații despre cărți, despre scriitori, să difuzăm recitaluri de poezii, muzică, declarații ale unor notorietăți și nu numai. Zilnic trecătorii pot admira și un panou pe care trecem nume și date din biografia autorilor născuți în luna respectivă, precum și multe lucruri interesante despre viața și activitatea acestora. Totuși sperăm că această practică va fi una temporară și că lucrurile vor intra în albia lor firească, iar noi ne vom putea relua activitatea așa ca mai înainte. Sigur că vom respecta toate regulile impuse, pentru că ne este tare dor de cititorii noștri”, a declarat Galina Agafița.
Cert este că oamenii reacționează pozitiv la ceea ce prind cu urechea când sunt în preajma bibliotecii. Majoritatea trecătorilor zâmbesc și se uită curioși la ce se petrece acolo. ”E o perioadă grea pentru toți. Oamenii sunt îngândurați, îngrijorați, iar noi totuși reușim să le captăm pentru câteva momente atenția. Ei întorc capul, ascultă, se opresc, se apropie și mai întreabă câte ceva. Unii chiar ne-au mulțumit că le-am făcut ziua mai frumoasă, le-am adus o altă dispoziție trecând pe lângă bibliotecă”, a mai declarat Galina Agafița, după care adaugă: ”Consider că scopul nostru a fost realizat, atâta timp cât putem face ca oamenii să poată uita, măcar un pic, de tot ce se petrece la moment în lume”.
Pentru a vedea reacția oamenilor, angajații bibliotecii au luat mini-interviuri de la trecători, pe care le-au postat pe rețelele de socializare. Toți cei intervievați au lăudat râvna angajaților de aici și le-au urat succese.
Galina Agafița susține că inițiativa dată este o premieră nu doar pentru Călărași, ci și pentru întreaga țară. Exemplul bibilotecarilor de la Călărași a fost preluat și de colegii din alte localități. Recent și Biblioteca publică din Sipoteni și-a făcut auzită vocea pentru sătenii de acolo.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *