Apa din orașul Cornești. O fântână reparată și sfințită, apeductul – pe ultima sută de metri

Locuitorii orașului Cornești din raionul Ungheni știu bine prețul apei. De zeci de ani, aici nu mai funcționează sistemul de apă și canalizare, astfel că unica sursă de apă sunt fântînile.
La ora actuală, în orașul Cornești sunt înregistrate peste 70 de fântâni publice și circa 400 de fântâni particulare.
Pe 20 septembrie, după o reparație capitală, a fost sfințită una dintre cele mai solicitate fântâni din localitate.

Situată în preajma unor blocuri de locuit cu peste 100 de apartamente, fântâna respectivă a fost construită cu exact 30 de ani în urmă, la inițiativa lui Valeriu Jardan, pe atunci deputat în Parlamentul Republcii Moldova, ales pe circumscripția Cornești.
A fost ca o binecuvântare cerească, pentru că locatarii din acele blocuri nu aveau apă potabilă la robinete, astfel că trebuiau să meargă după ”apă de băut” la o distanță considerabilă.

Așa arăta fântâna până la reparație

Nu au apă la robinete nici în prezent. Iar fântîna se deteriorase la maximum. Și de data aceasta a venit cu inițiativa de a o reabilita același Valeriu Jardan, în prezent consilier raional. Și oamenii din blocurile alăturate s-au mobilizat ca odinioară, exemplar.
S-a implicat în realizarea acestui proiect și doamna primar Vera Buga: primăria a oferit materiale de construcție.
”Iulia Nicorici, împreună cu familia sa, împreună cu o bună parte dintre locatari, au făcut un lucru mare”, a subliniat Valeriu Jardan, care a dat asigurări că se va implica și în alte acțiuini, menite să impulsioneze activismul civic și să îmbunătățească viața oamenilor.
Prezentă la eveniment, Vera Buga le-a vorbit participanților la sfințirea fântânii despre sistemul de apă și canalizare aflat în construcție. Potrivit dânsei, antreprenorul a promis că, până la finele anului curent, apa va ajunge în primele case din orașul Cornești.
Costul total al acestui proiect este de circa 37 milioane de lei, dintre care 7 milioane – contribuția comunității. ”La ora actuală, avem nevoie stringentă de 1 milion de lei pentru a duce la bun sfârșit lucrările propuse”, a menționat Vera Buga, făcând apel către localnici să se implice mai activ.
Urmează ca oamenii să contribuie cu suma de 4000 de lei pentru fiecare gospodărie care va beneficia de atât de servicii de apă, cât și de canalizare. Gospodăriile care vor să beneficieze doar de servicii de canalizare vor plăti 2500 de lei.
Suma rămasă, de 6 milioane de lei, va fi oferită de Fondul Ecologic Național din Republica Moldova.
Așa arată fântâna după reparație





Fotografii: Facebook.com/Lucia Bacalu-Jardan; Facebook.com/Primăria or. Cornești
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *