Un sat din raionul Ungheni îi pregătește un cadou de zile mari consăteanului lor celebru, pictorul Ion Chitoroagă

După șase ani de discuii și intenții, ideea de a deschide la Condrătești un muzeu dedicat artistului plastic Ion Chitoroagă, originar din acest sat, e tyot mai aproape de realizare.

”Satul nostru, Condrătești are personalități cu care se poate mândri pe bună dreptate. Putem să ținem capul sus, când se vorbește de Tudor Zgureanu – compozitor, Ion Puiu – artist, Ion Chitoroagă – pictor, artist plastic… O idee mai veche, dar care capătă contur abia acum, este inaugurarea unui muzeu în numele lui Ion Chitoroagă. Maestrul împlinește, la 27 august 2020, 80 de ani. Dumnealui a donat mai multe picturi de ale sale, care au fost amplasate în incinta Gimnaziului „Pavel Buruiană”, a scris pe pagina sa de facebook Angela Andranovici, una dintre inițiatoarele realizării ideii respective.
Potrivit dânsei, lucrările de amenajare a muzeului sunt în toi. Mai este mult de lucru, dar speranța este mare că se va reuși în cele din urmă.

Ion Chitoroagă a donat satului natal,
cu șase ani în urmă, 50 de lucrări ale sale, pentru a pune începutul unui muzeu al satului. Acele picturi au fost expuse, inițial, în căminul cultural din localitate în ideea că, ulterior, va fi identificat un spațiu pentru muzeu. Apoi, lucrările au ajuns la gimnaziu.
De notat că idea inaugurării muzeului din sat îi aparține anume lui Ion Chitoroagă, fiind susținută de mai mulți localnici.
Ion Chitoroagă s-a născut pe 27 august 1940 în satul Condrătești, raionul Ungheni. Studiile și le face la Școala Republicană de Arte Plastice ”Ivan Repin” din Chișinău (1958-1963), apoi urmează cursurile șa Școala Superioară de Artă Industrială ”Vera Muhina” din Leningrad (1968-1973). Din 1978, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
A lucrat asistent de pictor la Studioul ”Moldova-film” (1963), pictor superior la Asociația ”Meșter-faur” (1974-1975), profesor la Catedra de Arhitectură a Universității Tehnice din Chișinău.
Lucrările sale au fost expuse în expoziții personale la Ungheni, Condrătești, Chișinău, Kurgan (Federația Rusă), în expoziții de grup la Cernăuți, Chișinău. De asemenea, se regăsesc în colecții particulare din Franța, Israel, SUA, Italia, Rusia etc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *