Cum a devenit o adevărată atracție turistică un sătuc din raionul Călărași

Foto: wind.md
Foto: wind.md

Un sat mic, cu doar vreo 300 de suflete din raionul Călărași, a devenit o adevărată atracție turistică. Este vorba de Leordoaia din comuna Hîrjauca.
Chiar dacă are o suprafață foarte mică, de doar 1,03 km2 , de ceva timp localitatea găzduiește  satul de iurte Manas.
NOTĂ:
Iurta este o ”casă de locuit” tradițională, mai ales în unele state din Asia. Este formată dintr-un schelet din lemn, acoperit cu pâslă. Iurta e foarte trainică. Se spune că nici uraganul n-o poate distruge. Asta, pentru că fiecare element din ea este legat de un alt element și toate părțile sunt interconectate.
Administratoarea satului de iurte este Larisa Ambrosie, potrivit Wind.md.
Ideea de a crea acest loc neobișnuit de odihnă i-a venit cu mulți ani în urmă, fiind în străinătate.
Dânsa a lucrat o perioadă îndelungată în Irlanda. Acolo, s-a împrietenit cu o fată originară din Kîrgîzstan, țară pe care a și vizitat-o ulterior.
În Kîrgîzstan, Larisa a rămas fascinată de coloritul local, au impresionat-o, în mod special, iurtele. Astfel, anul trecut, ea a adus la Leordoaia, în satul ei natal, o părticică din Kîrgîzstan.
În acest an, au venit aici primii turiști. Vizitatorii pot vedea la Leordoaia nu doar iurte tradiționale kirghize, ci și obiecte specifice acestui popor, îmbinate cu elemente tradiționale moldovenești. Aici poți găsi până și mâncare tradițională kirghiză, dar și bucate tradiționale moldovenești.
În mica Kirghizie de la Leordoaia oaspeții sunt întâmpinați de un kirghiz adevărat, Biktur Salomatov, relatează Pro TV.
Dânsul spune că, atunci când a venit aici, l-a impresionat, în primul rând, natura, dealurile și pădurile din jur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apropo, iurta kirghiză, povestește Biktur Salomatov, este un tip deosebit de locuință. Este fabricată din materiale vii – lână, lemn, piele, simbolizînd astfel viața însăși. Iurta are o formă rotundă ca soarele – simbolul infinitului, harului și vieții. De aceea, aici se simte o energie specială


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *