STOP AMBROZIA! Oamenii sunt rugați să anunțe despre locurile cu ambrozie. A fost lansată o linie telefonică

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a lansat inițiativa „Stop Ambrozia!”. Scopul este de a minimaliza impactul negativ al plantei asupra sănătății oamenilor. Se știe că polenul ambroziei provoacă alergii ale căilor respiratorii și ale ochilor, fiind de asemenea unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.
Cetățenii sunt rugați să anunțe, la linia specializată pe Viber, telefon 067160008,  despre loturile și locația buruienii pe teritoriul Republicii Moldova, iar ANSA va întreprinde toate măsurile necesare pentru înlăturarea ei.
Reamintim că, în 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei şi un Plan de acţiuni pentru anii 2019-2024 (Hotărârea Guvernului nr. 967/2018).
Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru cei ce nu iau măsuri de nimicire a ambroziei
Responsabili de implementarea măsurilor stabilite de Guvern sunt gestionarii terenurilor. Ei sunt obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, dacă planta crește pe aceste terenuri, fie intravilane sau extravilane.
În cazul nerespectării prevederilor existente, sunt prevăzute, conform Codului Contravenţional, următoarele sancţiuni:
Art. 117. (3) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice. Unitatea convenţională constituie 50 lei.
Art. 405. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Unitatea convenţională constituie 50 lei.
Ce este ambrozia?
Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumurilor, pe terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30 mii de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.
Ambrozia este extrem de adaptabilă, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin – fertile.
Simptomele alergiei la polenul de ambroizie
– rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului și ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);
– accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;
– afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.
– șoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, care poate duce la deces.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *