Sfîntul Ilie, Ilie Pălie şi Foca: între mit şi realitate. Preotul Ștefan Rîmbu explică…

Pr. Ștefan Rîmbu
Pr. Ștefan Rîmbu

În perioada 2-4 august, toată lumea e în sărbători. Oamenii zic că sărbătoresc, pe rînd, Sfinţii Ilie, Ilie Pălie, şi Foca. Ştefan Rîmbu, slujitor la Catedrala Episcopală Ungheni vine cu unele explicaţii, dar, înainte de aceasta, a remarcat: „Foarte puţini sunt cei care se informează corect. Noi, preoţii, avem datoria de a spune lucrurile exact aşa cum sînt din punct de vedere bisericesc”.

Iar din punct de vedere bisericesc, pe 2 august se sărbătoreşte Sf. Prooroc Ilie. „E o sărbătoare foarte mare”, atenţionează preotul, menţionînd, totodată, că, atunci cînd cineva o încalcă, este pedepsit.

În popor se spune că cei ce lucrează de Sf. Ilie, sunt „păliţi” imediat, chiar a doua zi, de unde şi vine numele de Ilie Pălie pentru ziua de 3 august. Adică, Ilie te păleşte. Biserica ortodoxă însă nu are nici o referire la această sărbătoare. „3 august e o zi obişnuită de lucru. În calendarul bisericesc se sărbătoreşte Sf. Pr. Iezechiel; Sf. Cuvioşi Simeon şi Ioan. Nu este nici un fel de Ilie Pălie. Cei ce-l sărbătoresc aduc o oarecare jignire Sf. Ilie”, accentuează  părintele Ştefan.

Dar să revenim la Sf. Ilie. Interesantă este istoria sa. Pentru că poporul făcuse mari păcate închinîndu-se la zei, Sf. Ilie l-a rugat pe Dumnezeu să trimită o secetă de trei ani şi jumătate pe pămînt, ca să-i înveţe minte. După ce a trecut această perioadă, tot Sf. Ilie l-a rugat pe Dumnzeu să le trimită ploaie. „Deci, ne rugăm acestui Sfînt să ne aducă ploi cînd este secetă şi să contenească ploile – atunci cînd acestea sînt prea mari”, a conchis părintele.

Urmează ziua de 4 august, cînd lumea sărbătoreşte Foca. „Într-adevăr există Sf. Mc. Foca”, spune preotul. Doar că este puţin altfel înţeles.

Lumea respectă această sărbătore, pentru a se păzi de foc. Adevărul este că Sf. Mc. Foca nu are nimic cu focul. Din contra: Sf. Mc. Foca este ocrotitorul celor care navighează pe apă. Totuşi, am putea găsi o legătură. Or, atunci cînd se aprinde ceva, doar apa îl stinge. „Este bine că se sărbătoreşte această zi, dar nu pentru a nu lua foc, ci pentru că trebuie cinstită. Greşeala noastră e că uneori îl sărbătorim pe Sf. Mc. Foca mai fastuos decît pe Sf. Pr. Ilie”, a mai spus părintele.

Apropo, conform calendarului, Sf. Mc. Foca se sărbătoreşte pe 5 august, dar, fiindcă în acea zi biserica prăznuieşte cu o slujbă deosebită Icoana Maicii Domnului de la Poceaev, s-a decis, conform regulamentului bisericesc, ca Sf. Mc. Foca să fie trecut pe 4 august – pentru a nu se suprapune aceste două sărbători.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *