Sfîntul Ilie, Ilie Pălie şi Foca: între mit şi realitate. Preotul Ștefan Rîmbu explică…

Pr. Ștefan Rîmbu
Pr. Ștefan Rîmbu

În perioada 2-4 august, toată lumea e în sărbători. Oamenii zic că sărbătoresc, pe rînd, Sfinţii Ilie, Ilie Pălie, şi Foca. Ştefan Rîmbu, slujitor la Catedrala Episcopală Ungheni vine cu unele explicaţii, dar, înainte de aceasta, a remarcat: „Foarte puţini sunt cei care se informează corect. Noi, preoţii, avem datoria de a spune lucrurile exact aşa cum sînt din punct de vedere bisericesc”.

Iar din punct de vedere bisericesc, pe 2 august se sărbătoreşte Sf. Prooroc Ilie. „E o sărbătoare foarte mare”, atenţionează preotul, menţionînd, totodată, că, atunci cînd cineva o încalcă, este pedepsit.

În popor se spune că cei ce lucrează de Sf. Ilie, sunt „păliţi” imediat, chiar a doua zi, de unde şi vine numele de Ilie Pălie pentru ziua de 3 august. Adică, Ilie te păleşte. Biserica ortodoxă însă nu are nici o referire la această sărbătoare. „3 august e o zi obişnuită de lucru. În calendarul bisericesc se sărbătoreşte Sf. Pr. Iezechiel; Sf. Cuvioşi Simeon şi Ioan. Nu este nici un fel de Ilie Pălie. Cei ce-l sărbătoresc aduc o oarecare jignire Sf. Ilie”, accentuează  părintele Ştefan.

Dar să revenim la Sf. Ilie. Interesantă este istoria sa. Pentru că poporul făcuse mari păcate închinîndu-se la zei, Sf. Ilie l-a rugat pe Dumnezeu să trimită o secetă de trei ani şi jumătate pe pămînt, ca să-i înveţe minte. După ce a trecut această perioadă, tot Sf. Ilie l-a rugat pe Dumnzeu să le trimită ploaie. „Deci, ne rugăm acestui Sfînt să ne aducă ploi cînd este secetă şi să contenească ploile – atunci cînd acestea sînt prea mari”, a conchis părintele.

Urmează ziua de 4 august, cînd lumea sărbătoreşte Foca. „Într-adevăr există Sf. Mc. Foca”, spune preotul. Doar că este puţin altfel înţeles.

Lumea respectă această sărbătore, pentru a se păzi de foc. Adevărul este că Sf. Mc. Foca nu are nimic cu focul. Din contra: Sf. Mc. Foca este ocrotitorul celor care navighează pe apă. Totuşi, am putea găsi o legătură. Or, atunci cînd se aprinde ceva, doar apa îl stinge. „Este bine că se sărbătoreşte această zi, dar nu pentru a nu lua foc, ci pentru că trebuie cinstită. Greşeala noastră e că uneori îl sărbătorim pe Sf. Mc. Foca mai fastuos decît pe Sf. Pr. Ilie”, a mai spus părintele.

Apropo, conform calendarului, Sf. Mc. Foca se sărbătoreşte pe 5 august, dar, fiindcă în acea zi biserica prăznuieşte cu o slujbă deosebită Icoana Maicii Domnului de la Poceaev, s-a decis, conform regulamentului bisericesc, ca Sf. Mc. Foca să fie trecut pe 4 august – pentru a nu se suprapune aceste două sărbători.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *