Problema câinilor vagabonzi poate fi soluționată la Zagarancea. Vedeți cum

Primăria Zagarancea a încheiat un acord de colaborare cu Asociația Obștească ”Prietenii noștri” din Ungheni. Acest acord prevede coordonarea acțiunilor de prindere, sterilizare, adăpostire a câinilor vagabonzi, precum și participarea, în comun, la implementarea de proiecte care să aibă ca rezultat asigurarea securității comunității fără câini vagabonzi.
Parteneriatul dintre părți este pentru o perioadă de trei ani.
Potrivit primarului de Zagarancea, Vasile Gaviuc, cea mai acceptabilă metodă de reducere a maidanezilor ar fi prinderea acestora și transportarea lor în locuri special amenajate. ”O altă soluție mai eficientă, nu se cunoaște”, a subliniat dânsul, după care a mai adăugat: ”Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterelizare, eutanasiere, revendicare sau adopție se realizează conform normelor și măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecția animalelor, cu participarea reprezentanților ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor”.
De subliniat că primăria Zagarancea a adoptat, prin decizie de consiliu, un regulament privind regulile de întreținere a animalelor, în care este specificat că fiecare deținător de câini este responsabil de propriul animal, inclusiv să îi pună botniță și să manevreze cu el în public în așa mod să nu producă răni cuiva. ”Este regretabil că, unii oameni lasă câinii în libertate și chiar nu mai doresc să aibă de a face cu ei, astfel acești maidanezi devin o problemă de securitate publică”, a mai adăugat primarul.
Prin urmare, autoritatea publică locală încearcă să identifice aceste persoane, ceea ce nu este deloc ușor. ”În momentul, în care ai un câine, fii bun și păstrează-l, dar nu în așa mod încât creezi o problemă pentru localnici, dar și pentru administrația publică. Din păcate, această responsabilitate civică încă nu o văd manifestată, există impresia că primăria trebuie să le facă pe toate, inclusiv să aibă grijă de acești câini maidanezi” a mai adăugat Vasile Gaviuc.
Totodată, primarul de Zagarancea a subliniat că din bugetul local nu sunt prevăzute mijloace financiare pentru soluționarea problemei maidanezilor. „Poate vom identifica un proiect prin care să fie posibilă construcția adăposturilor speciale, procurarea utilajelor necesare de prindere, angajarea și instruirea personalului necesar”, a menționat primarul, apoi a mai adăugat: ”Evident acest lucru nu se face imediat, necesită timp pentru implementare și sperăm că va avea un început și o finalitate, ușurând astfel povara administrației locale în gestionarea problemei maidanezilor”.
Vasile Gaviuc a subliniat că problema animalelor vagaboande poate fi soluționată prin implicarea civică, prin responsabilitatea cetățenilor de a avea grijă de propriii câini, fără a le permite accesul în libertate sau fără abandonarea lor. Totodată primarul a dat asigurări că primăria comunei Zagarancea își dorește asigurarea unui climat de securitate în teritoriu, fără câini maidanezi și va depune toate eforturile pentru realizarea acestui deziderat. ”Avem așteptări mari în urma semnăriii acordului de colaborare cu Asociația Obștească „Prietenii Noștri” și sperăm că vom obține rezultatul scontat în folosul cetățenilor”, a conchis dânsul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

10 Comments

  • Atit timp cit nu aveti toata informatia nu va grabiti sa va dati cu parerea “ dragi vlogheri”. Daca nu puteti oferi ceva mai bun, mai bine taceti si nu incurcaci celor care cel putin incearca sa rezolve aceasta problema.

    Reply
  • Oare de ce cei care nu se implica in rezolvarea unor probleme sociale sunt cei mai “mari” comentatori?
    In toate tarile civilizate, de care ne place sa ne amintim, anume voluntarii sunt persoanele care cu adevarat ajuta primariile in rezolvarea unor probleme, insa la noi “диванные войскa” au o armata mai mare decit cea a primariei Zagarancea.
    Succes domnule primar si celor carora le pasa in implimentarea acestui proiect.
    Am o adresare celor care doar vorbesc si nu fac : “a vorbi nu inseamna a cara saci”, in rusa suna mai convingator.
    P.S. Daca nu faci, lasa-l in pace pe cel care incearca sa faca ceva.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *