Orașul Cornești își reconfirmă numele de odinioară. Un nou proiect prinde viață aici

Orașul Cornești din raionul Ungheni își reconfirmă numele de odinioară, de târg, când era proslăvit prin piața sa extrem de variată, mare și solicitată.
Autoritățile au decis să construiască o piață agricolă, chiar în preajma traseului national R1, Chișinău-Ungheni, la o intersecție de drumuri, vizavi de localul „Popas”.

Lucrările de amplasare a tarabelor au început deja. Per total, vor fi construite mese cu o lungime de 18 metri. Aici urmează să fie expuse pentru vânzare produsele  agricole ale producătorilor autohtoni din regiunea Cula, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Primăriei orașului Cornești. Potrivit primarului Vera Buga, comercianții nu vor plăti taxa de piață la prima etapă.

Valoarea totală a proiectului este de 102182 lei. Proiectul este finanțat de Ministerul Estonian al Afacerilor Externe în cadrul Programului de granturi mici GAL (Grupul de Acțiune Locală) Cula, care a oferit un grant de 84181 lei,  Alte 13490 de lei le investește primăria orașului Cornești, iar 4511 lei – comunitatea.
Ulterior, tot aici, în spatele tarabelor, va fi amenajat și un teren de joacă, astfel ca la piață să poată veni și părinții cu copii.
NOTĂ:
Cele mai vechi date atestă că orașul Cornești a existat ca târg al satului Cornești încă de pe la mijlocul sec. XVI, fiind întemeiat ceva mai târziu ca satul Cornești. Aici veneau cetățeni din diferite localități la vânzarea de vite, păsări, produse agricole și altele (Wikipedia.org).
”A revenit piata la locul ei. În acest loc, pe malul lacului, pe pământul boierului Albot, a fost creat un bâlci. Se lucra la calea ferată și în această zonă se săpa un tunel. Lucrul la tunel a fost de o durată mai lungă și a oprit în zonă muncitorii. Se numea Pereval. Târgul a crescut rapid. A atras evrei întreprinzători…” (Aurelia Catană, originară din orașul Cornești).
Prin anii 70 ai secolului trecut, piața a fost închisă de sovietici, ca să reînvie apoi după anii 90.
La momentul de față, în orașul Cornești funcționează, de aproape un sfert de secol, o piață mixtă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *