Maria Mocanu // Umanitatea nu stă pe spatele unei țestoase


Oare unde ne-am afla astăzi dacă nu ar fi existat rebelii care au pus la îndoială toate câte le spuneau părinții, tradițiile, obiceiurile și prietenii; cei care și-au înfruntat atât propriii demoni, cât și pe cei ai altora, și au înțeles că există o viață dincolo de legile și ierarhiile impuse de societate; cei care au înțeles că este o lume în afara peșterii lui Platon, și că umanitatea nu stă pe spatele unei țestoase; rebelii ceia care au fost predecesorii profesorilor de astăzi…?
Unde aș fi fost eu astăzi dacă aș fi renunțat la visele mele pentru că unii îmi ziceau ca erau prea îndrăznețe și poate chiar lipsite de umilință? M-aș fi privat de atâtea lucruri frumoase pe care le-am trăit… N-aș fi cunoscut atâția oameni minunați, care m-au făcut părtașă la experiența lor de neprețuit. N-aș fi cunoscut emoția încrederii de sine pe care ți-o dă recunoașterea profesorilor când îți înmânează diploma pentru cea mai bună studentă a promoției, sau cum e să vezi fotografia ta atârnând la intrarea universității, în văzul tuturor, sau bucuria ce-o simți când fratele tău mai mic le spune tuturor colegilor că aia e sora lui… Nu există comoară în stare să plătească toate aceste trăiri.
Fără toate aceste lucruri, fără experiențele dulci-amărui pe care mi le-a pus viața în cale, cu siguranță nu aș fi învățat să mă ridic după ce am căzut; nu contează de câte ori și cât de mult m-a costat sau m-a durut s-o fac. Mulțumesc pentru toate ele, pentru că m-au transformat în ceea ce sunt azi.
Nu voi nega nici partea mea de merit, pentru că ar fi o smerenie falsă, dar dacă aș nega imensa parte pe care a aportat-o fiecare dintre cei care au participat la crearea lăuntricului meu, aș nega adevărul, iar adevărul nu poate fi negat.
Recunoştinţa este o afirmare a vieții. Recunoştinţa este expresia unei stări de plenitudine în viaţa noastră. Recunoștința poate fi exersată permanent. Să găsim în fiecare zi motive pentru care să fim recunoscători. Fie pentru lucruri mărunte, puțin semnificative, dar cu înțelesuri și cu amprente frumoase pentru o întreagă viață.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *